2018. július 19., csütörtök

GULÁG VOLT MINDEN EDZÉS, POFONOKAT IS KAPTAM

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2018.07.19.


A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor a Széchy-műhely titkairól és arról, baj-e, hogy még mindig a legendás edzőről beszélünk. Mi lesz Hosszú Katinkával, miért kell védeni az úszókat? Olimpiai győzelmének nagy titkát is elárulta. Interjú.

55 éves lett az 1980-as olimpia úszóbajnoka, Wladár Sándor. A szintén ma jubiláló nemzetközi szövetség kétszer annyi idős, mint ő. Társadalmi munkában elnök, állatorvosi hivatását nem adta fel.

Az 1980-as olimpia nyitónapján volt 17 éves, egy héttel később olimpiai bajnok lett. Az ország 44 évig várt arra, hogy Csik Ferenc után újra férfi olimpiai bajnoka legyen úszásban. Egy 189 centis nagy gyerek nyert, ahogy akkoriban fogalmaztak. Nem bánja, hogy nem később jött el élete nagy pillanata, amikor jobban át tudta volna élni, mi történik önnel?

Ha nem is percre pontosan, de eléggé jól össze tudom rakni, mi történt velem azon a napon. Ennyi év távlatából is élesen emlékszem, még csak vissza se kell néznem a közvetítést. Az uszoda nem hagyott bennem mély nyomokat, szovjetes volt. Nem hiszem, hogy korfüggő lenne egy nagy sikert átélni, inkább az érzelmi intelligenciához, lelki alkathoz kötném. Egész addigi életemben arra vártam, hogy az a pillanat eljöjjön, és egyszer csak ott voltam a filmben, és az enyém volt a főszerep. A félve álmodott jövő nagyon is valóságos jelen lesz, kevés ehhez fogható pillanat van.

Már egy évvel az olimpia előtt arról fantáziáltam, olykor annyira beleéltem magam, hogy utána alig jött álom a szememre, forgolódtam csak, pedig csak egy esős februári nap volt.

Nagy boldogság az ember életében, ha kap egy ilyen napot, a beteljesülést. Sok szenvedés volt addig, egy súlyos betegségből felépülni mégis sokkal kínzóbb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.