2018. július 24., kedd

HEIKO KRETSCHMER: "HA ORBÁN BUKIK, AZ TRENDFORDULÓ LESZ EURÓPÁBAN IS"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.07.23.


2016-ban még kifoghatta volna az unió a szelet Orbán Viktor vitorlájából – állítja Heiko Kretschmer a hvg.hu-nak adott interjúban. A választási kampányban az MSZP-nek dolgozó német kampánygurunak furcsa, hogy miközben az unió – sokszor jogosan – állandóan kikelt Orbán ellen, senki sem gondolkodott el azon, hogyan segíthetné, hogy Magyarországon egy másfajta politizálás kerekedjen felül.

hvg.hu: Mikor volt az utolsó kapcsolata Magyarországgal?

Heiko Kretschmer: Utoljára április 8-án voltam az országban. Azóta csak a hírekből figyelem, mik a fejlemények.

hvg.hu: Sokkot kapott?

H. K.: A megbízatásom véget ért. De természetesen az az este sokaknak volt elkeserítő. A vártnál magasabb részvétel és a Budapesten érzékelhető hangulat olyan várakozásokat generált, amelyek irracionálisak voltak. A választások estéje ilyen téren mindenkit visszahozott a realitás talajára.

hvg.hu: Azt már meg tudja mondani, mi volt az eredmény szempontjából a döntő jelentőségű?

H. K.: Túl lassú volt az ellenzéki témakeresés, amellyel a Fidesz narratívájából ki lehet szakadni, és ezzel párhuzamosan túl sokáig tartott az alkudozás a választási indulás technikai részleteiről. Ezért csak az utolsó hetekre állt össze egy olyan hangulat, hogy mi állunk itt a másik oldal ellen, és ez az ajánlatunk a választóknak. Így viszont a mobilizáció sem sikerült. Ezen túl hiába talált meg az ellenzék szociális kérdésekben vagy a kivándorlás témájában olyan területeket, amelyen többségi támogatásra számíthat a társadalmon belül, ezeket a kérdéseket a Fidesz el tudta nyomni a civilizációk harcáról szóló történetével. A menekültválságot úgy mutatta be a kormánypárt, mint egy Magyarország ellen zajló támadást, amellyel szemben védekezni kell. Ebben a helyzetben fontosabb a Fideszt választani, mint más témák kapcsán új esélyt adni az országnak. Végül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a nagyvárosokon túl nincs kritikus nyilvánosság, nincs sem professzionális sajtó, sem ezt pótló blogvilág, amely pártatlanul tájékoztatna. A választás eredményének földrajzi eloszlásán ez meg is látszik.
..

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.