2018. július 13., péntek

HORVÁTH SZURKOLÓK TÍZEZREI BOJKOTTÁLJÁK A CSAPATOT, BÖRTÖNBE KÜLDENÉK MODRICSOT ÉS A KORRUPT FUTBALLELITET

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.07.13.


- A 4 milliós lélekszámú Horvátország első vébédöntőjére készül. 

- Közben a horvát futballélet vezetőit börtönre ítélték, és két sztárt, Luka Modricsot és Dejan Lovrent is börtön fenyegeti.
- Játékosoktól ügynökökön át politikusokig mindenki érintett.
- A mérhetetlen korrupció miatt a legkeményebb szurkolók évek óta direkt ártani akarnak a válogatottnak.

Június első hetében, miközben Zlatko Dalics vezetőedző és csapata épp az oroszországi világbajnokságra készült, Horvátországban véget ért az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének első felvonása.

Az eszéki bíróság 6 és fél év börtönre ítélte Zdravko Mamicsot, a Dinamo Zágráb egykori elnökét, a horvát futballszövetség volt alelnökét, az egész horvát futballélet legbefolyásosabb figuráját, aki 2003 és 2016 között vezette a legnagyobb horvát futballklubot. Mamics nemcsak a horvát foci, de közélet egyik meghatározó szereplője is, szoros kapcsolatokkal a politika és média világában egyaránt.

A vád szerint Mamics 15 millió eurónak megfelelő kunát sikkasztott el, amikor 2008-ban klubvezetőként eladta Luka Modricsot a brit Tottenham Hotspurnek, 2010-ben Dejan Lovrent pedig a francia Olympique Lyonnak, elnökként pedig további közel 2 millió eurónyi kunát nem fizetett be az államkasszába.

Az ügyészség szerint Mamics maffiaszerűen működtette a Dinamót és a játékoseladásokon keresztül valóságos bűnszervezetet épített maga köré sportvezetőkből, politikusokból és játékosokból. A Dinamo hosszú ideje a nemzetközi piac meghatározó csapata: innen került nyugatra többek közt Robert Proszinecski, Zvonimir Boban, Eduardo da Silva, Mario Mandzsukics, Mateo Kovacsics és Marko Pjaca is, hatalmas pénzeket termelve a klubnak és annak elnökének.

Zdravko mellett 4 év 11 hónapos börtönbüntetést kapott testvére, Zoran Mamics, a Dinamo akkori vezetőedzője, az 1998-as világbajnoki bronzérmes csapat stábtagja, és három évre ítélték Damir Vrbanovics volt Dinamo-ügyvezetőt is, aki mai napig a horvát szövetség alelnöke. Egyikük sem volt jelen az ítélethirdetéskor, és mind tagadták az ellenük felhozott vádakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.