2018. július 18., szerda

ITT A NAGY POFON A KSH-TÓL: A BEVÁNDORLÁS CSÖKKENTHETI A TERMÉSZETES NÉPESSÉGFOGYÁST

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.07.18.


És ez még csak egyetlen aprócska észrevétel, hiszen a Magyarország 2017 címet viselő statisztikai kiadványból nem maradnak ki a magyarországi életkörülmények, a szegénység alaposan kozmetikázott, mégis lesújtó adatai sem. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

„A bevándorlás csökkentheti a természetes népességfogyást, míg az elvándorlás negatív hatással lehet akár a kedvező természetes népmozgalmi eseményekre is" – áll a többi között a Magyarország 2017 című kiadványban, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) állított össze. Huszonnégy éve jelenik meg a KSH kiadványsorozata, amely a parlament honlapján jelent meg, s idén elsőként a hvg.hu részletesen elemezte. Az összefoglaló lényege, hogy „minél átfogóbb képet adjanak Magyarország társadalmáról és gazdaságáról”. Ez sikerült is.

A több mint kétszázoldalas jelentés ugyanis valóban részletes adatsorokkal és elemzéssel szolgál Magyarország demográfiai, munkaerő-piaci, oktatási, az életkörülmények valamennyi szegmensét érintő, a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezetet érintő, az egyes ágazati teljesítményeket sorjázó, végezetül pedig a környezetet és energiát érintő valamennyi tavalyi fejleményről.

A demográfiai fejezet legfontosabb megállapításai
- Január 1-jén az ország népessége 9 millió 771 ezer fő volt, 26,9 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.
- Az előző évhez viszonyítva a termékenység kismértékű emelkedése ellenére csökkent a születésszám, ugyanakkor az év elején tapasztalható influenzajárvány következtében emelkedett a halálozások száma, ebből következően nőtt a természetes fogyás mértéke. Mind a házasságkötések, mind a válások száma mérséklődött. 2017-ben kevesebb terhességmegszakításra került sor, mint egy évvel korábban. Újabb történelmi minimumra csökkent a csecsemőhalálozások aránya.
- A hivatal előzetes adatai szerint 2017-ben 91 600 gyermek született, és 131 700 ember halt meg, a természetes fogyás 18 százalékkal, 6110 fővel meghaladta az egy évvel korábbit. Pozitívumként említik, hogy „a természetes fogyásból eredő népességcsökkenést a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege mérsékelte. A csökkenő kivándorlás mellett a külföldről visszavándorló magyar állampolgárok száma folyamatosan növekszik, 2017-ben közel 9 százalékkal többen vándoroltak vissza, mint 2016-ban.”
- Tavaly jelentősen nőtt a halálozások száma, a megelőző évhez (2016-hoz) képest 3,7 százalékkal, mintegy 4650 fővel. Az 131 700 főre becsült szám megegyezik a két évvel ezelőttivel. A csecsemőhalandóság azonban csökkenő tendenciát mutat. Ezer élve születésre 2017-ben 3,6 egy éven aluli elhunyt jutott az előzetes adatok szerint, ami az eddig mért legalacsonyabb csecsemőhalálozási arány a hivatalos népmozgalmi statisztika történetében, egyben az első év, amikor 4 ezrelék alá süllyedt a mutató értéke.
- 2017-ben a születések és a halálozások egyenlegeként 40 100 fővel csökkent volna az ország népessége, a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlegének hatására azonban a népesség tényleges fogyása ennél jóval kevesebb, mintegy 26 900 fő volt.
- A KSH 50 600 házasságkötést, továbbá 18 600 válást regisztrált...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.