2018. július 25., szerda

KAMAT, ÁRFOLYAM: EGYEDI A MAGYAR ÚT - A TÉRSÉGI DEVIZÁK ERŐSEBBEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.25.


Az elemzők gyakran hivatkoznak arra, hogy a térség devizaárfolyamai nemzetközi piaci hatásoknak engedelmeskedve többé-kevésbé együtt mozognak. A forint brutális gyengülése azonban a térségben egyedüli. Hosszabb távon nézve a helyzet még rosszabb.

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot tegnap a Monetáris Tanács, így az továbbra is 0,9 százalék marad. A döntés megfelelt a várakozásoknak. Nem jelent meglepetést, hogy az MNB vezetői továbbra is ragaszkodnak az eddig vitt laza monetáris politikához, annak ellenére is, hogy piaci résztvevők és az elemzők a pár héttel ezelőtti forintgyengülést követően – amikor a 330 forintos szintet is megjárta az euró forintárfolyama - felvetették a kamatemelést szükségességét.

A nemzetközi környezet érzékelhetően változóban van, ami kihat a forintárfolyamra is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED 2018-ban már kétszer is emelt a kamatain, és sokak szerint még az idén sor kerülhet a harmadik emelésre. Az Európai Központi Bank egyelőre még nem tett hasonló lépést – és úgy vélik, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak –, eszközvásárlási programján azonban szűkített, így általános az a piaci vélemény hogy lassan vége a monetáris lazítás időszakának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.