2018. július 18., szerda

KÜLFÖLDI KRÓNIKA A MAGYAR DEMOKRÁCIA LEBONTÁSÁRÓL - A FŐSZEREPBEN ORBÁN VIKTOR

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / kárpáti jános
2018.07.18.


Három írásban mutatja be az izraeli Haaretz című lap, hogy miként alakítja át Orbán Viktor kormányfő a magyarországi demokráciát egy másik, neki jobban tetsző rendszerré. A cikksorozat apropója, hogy a magyar politikus – mint az újság fogalmaz – hamarosan lelki társához, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz látogat. A külföldi sajtó fő témája kedden természetesen nem a magyar kormányfő politikája volt, hanem az előző napi Trump-Putyin találkozó. Az amerikai elnök úgy tűnik, nagyon leszerepelt a hazájában, a demokrata és republikánus politikusok, valamint a lapok sem spórolnak a negatív jelzőkkel.

Otthon visszaütött Donald Trump amerikai elnök azon igyekezete, hogy újraindítsa az amerikai-orosz kapcsolatokat, miután nem volt hajlandó kiállni az Egyesült Államok hírszerző közösségének az álláspontja mellett, amelynek lényege, hogy Moszkva beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.


Az elnök köntörfalazását mindkét nagy párt, a republikánusok és a demokraták is elítélték, ráadásul Trump elidegenítette magától szövetségeseit is. Így összegzi a National Public Radio, vagyis az amerikai közrádió a hétfőn Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozó legfőbb visszhangját.

A megbeszélésen Trump felvetette ugyan a beavatkozás ügyét, de készpénznek vette Vlagyimir Putyin tagadását, holott mindössze néhány nappal ezelőtt emelt vádat egy amerikai nagyesküdtszék 12 orosz hírszerző tiszt ellen az elnökválasztási folyamattal kapcsolatban.

Semmi oka, hogy kétségbe vonja Putyin szavait

A National Public Radio szó szerint idézi Donald Trump szavait, amelyek a csúcstalálkozó záró sajtóértekezleten hangzottak el. „Nagy a bizalmam a hírszerzési embereimben. De azt kell mondjam önöknek, hogy Putyin elnök rendkívül erős és erőteljes volt ma a tagadásban. Dan Coats – ő az amerikai nemzeti hírszerző szervezetek közösségének az igazgatója – azzal jött hozzám, és néhányan mások is, hogy úgy hiszik, Oroszország volt az. Itt van nekem Putyin elnök. Éppen most mondta, hogy nem Oroszország volt az. Én azt mondom: nem látom semmi okát, hogy miért lett volna.”

A rádió idézi John McCain arizonai republikánus szenátort, aki szerint nehéz felmérni, mekkora kárt okozott Trump naivitása, az önkényurak iránti rokonszenve, az viszont egyértelmű, hogy Helsinki tragikus tévedés volt.

Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus elnöke is azt hangoztatta, az Egyesült Államoknak arra kell összpontosítania, hogy rámutasson Oroszország felelősségére, és hogy véget lehessen vetni a demokrácia elleni aljas orosz támadásoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.