2018. július 20., péntek

MAJDNEM 1,5 MILLIÓ CSALÁD KÜZD ANYAGI GONDOKKAL A LAKHATÁS MIATT - MINTHA AZ ÁLLAM MÉG DIREKT VÍZ ALÁ IS SZERETNÉ NYOMNI A BAJBAN LEVŐKET

AZ ÉN  PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem 
2018.07.20.



Miközben az inflációs adatok már nem tükrözik a lakhatással kapcsolatos költségeket, a KSH honlapján megjelent tanulmányban megállapítják: a háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi problémával. A kutatókat is meglepte, de a legnagyobb gondok nem a lakótelepeken élőket sújtják.

Több mint félmillió családnak egészen biztosan nem marad elegendő pénze a lakhatási költségek kifizetése után a normális megélhetésre – derül ki a 2015. végi lakásfelmérés adatain alapuló, most közzétett részletesebb elemzésből (a teljes tanulmánykötetet itt töltheti le). Az előbbi megállapítást azokra teszik, akiknek jövedelme több mint 40 százalékát elviszik a lakásköltségek. Fényes helyzetben persze azok sincsenek, akiknek ez majdnem minden harmadik forintjukra igaz.

A tanulmány szerint a megfizethetőséggel kapcsolatos lakhatási probléma összesen a háztartások közel 32 százalékát érinti. Pontosabban érintette a 2015-ös adatok szerint. Úgy véljük, a lakásbérleti díjak és lakásárak azóta bekövetkezett szárnyalása, valamint a volt devizahitelesek kínlódása alapján nem lehet túlzás azt állítani, hogy az akkor 1,3 millió háztartás ma inkább 1,5 millió lehet. Kérdés persze, hogy ezt a számot mennyiben javíthatják a jobb elhelyezkedési lehetőségek, és a – papíron legalábbis – növekvő bérek.

Kik lehetnek a legnagyobb veszélyben?

Nem meglepő módon arra jutottak a tanulmányban, hogy a családok jövedelmi viszonyai alapján nagyok az eltérések. A két alsó jövedelemtizedbe tartozó családok több mint kétharmadát érinti a megfizethetőségi probléma, a 3–7. jövedelemtizedbe tartozó családok egynegyede, míg a három legmagasabb jövedelemcsoport 10 százaléka érintett.

A Habitat for Humanity Magyarország már számtalanszor (erről részletesebben legutóbb itt írtunk) felhívta a figyelmet arra, mennyire elhibázott a magyar kormány lakhatással kapcsolatos politikája. Egy év alatt 64 milliárd forint ment el az adókból néhány ezer embernek, akik nem szorultak rá, miközben az Eurostat szerint 2016-ban 9,2 százalék (mintegy 900 ezer fő) volt azok aránya, akik anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.