2018. július 1., vasárnap

MEGOLDOTTA AZ EU A MENEKÜLTVÁLSÁGOT?

JELENKOR BLOG
Szerző: Pataba13
2018.06.30.


Az EU-csúcs után mindenki happy, hisz 14 óra egyeztetés után több számottevő megoldás született a menekültügyben, mint az elmúlt 3 évben. Mindenki engedett makacs megoldásaiból, kérdés, hogy ezzel mindenki boldog-e, vagy ez csak egy édes máz, ami mindenki elkeseredettségét burkolja.

Fél-fél siker történhetett az EU csúcson, hisz a bevándorlásellenes kormányok egyaránt arattak félsikert, mint a bevándorláspártiak, ennek ellenére inkább a V4 állásponthoz közelít a végeredmény, mintsem utóbbihoz. Mondjuk az EU-s vezetők többsége lemondott már a V4-ek bevándorláspolitikáján való változtatáson, ezért kevesebb rivaldafényt kapott az asztal szélére ültetett Orbán Viktor (és a másik szélen ülő Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök is). Bármelyik féltől korai még a győzelemhirdetés, mégis Angela Merkel örülhet a legjobban, mivel várhatóan a csúcs után megoldódik összetűzése a német belügyminiszterrel, Horst Seehoferrel.

1. Kimondták, hogy a menekültválság jóval enyhébb, mint a csúcshoz képest.

2015 októberében volt a menekültválság a tetőfokán, onnantól 95%-kal csökkent a nyomás, annak ellenére, hogy az idei nyár folyamán újra megnőtt (nyáron és ősszel mindig többen érkeztek). A csökkenéshez közrejátszhat a szigorúbb határőrizet, de összességében is, jóval kevesebben keltek útra.

Az Európai Tanács elkötelezettebb lesz, hogy ez a rohamos csökkenés maradjon is így, ehhez viszont konkrét dolgokat nem közöltek.

Korántsem olyan erős a jelenlegi nyomás, mint azt a kormány közli, és a déli határzárhoz sem érkezik akkora emberáradat, mint állítják, ehhez persze az is közrejátszik, hogy újabb útvonalakon próbálnak a menedékkérők Európába jutni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.