2018. július 13., péntek

MOST MÁR BIZTOS: KINYÍRTA AZ ÁLLAM AZ ITALAUTOMATÁSOKAT

ZOOM
Szerző: HORVÁTH ATTILA
2018.07.13.


Folyamatosan rohadnak le a gépek, ingyen adják a kávét vagy éppen elnyelik a pénzt. Teljes összeomlás az italautomatás piacon.

Július 1-jéig kellett beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (AFE) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti a forgalmat. A Zoom.hu többször foglalkozott már a témával; Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke korábban azt mondta, az egész piac veszélybe került, mert a bekötéssel nagy problémák vannak, szerinte év végére meg is szűnhet az iparág. Félelme beigazolódni látszik: másfél héttel a határidő után folyamatosan lerohadnak a gépek. Legalábbis azok, amelyeket egyáltalán bekötöttek.

Eltűnt a szürke zóna

„Eddig háromféle módon lehetett működni az iparágban: a fekete, a szürke vagy éppen a fehér zónában. Az AFE megszüntette a szürkét. A vállalkozók vagy beköttették az eszközt, vagy az egészet elsumákolták” – mondta az elnök.

Hozzátette, Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nem ellenőriz, a felügyeleti szolgáltatónak kijelölt Magyar Posta szintén nem, hamarosan elkezdenek egymásra mutogatni. Pedig a NAV korábban azt közölte, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata. Ez a mondat egyben azt is jelenti: aki nem regisztrált, azt nem is vizsgálják. A feketegazdaság tehát továbbra is virágozhat az iparágban.

A gondok akkor kezdődtek, amikor tavaly nyáron a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Postát jelölte ki felügyeleti szervnek, ezt az egész szakma értetlenül fogadta. Azóta azoknak az üzemeltetőnek is, akik beszereltették az AFE-t, számtalanszor állt le a gépük, ez komoly bevételkiesést okozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.