2018. július 19., csütörtök

MTA VS. KORMÁNY: A TUDÓSOKKAL A TÖBBSÉG

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.07.17.


- A többség a tudósok pártján áll

- Kevesen tudják, miről is szól a magyar tudományos élet és a kormány között zajló vita
- Nem csak a pénz a tét

Komolyabb viharokat a kavart az Orbán-kormány térfoglalási terve: a költségvetési törvényjavaslat szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összesen 40 milliárd forintos támogatásából 28 milliárdról a tudósok helyett a kormány döntene, ekkora összeg kerülne az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Lovász László akadémiai elnök szerint ez a lépés nem javítja a tudomány hatékonyságát, és az Akadémiának keményen kell majd érvelnie „az alapkutatások, a kutatói függetlenség megfelelő értelmezése mellett”. Volt, aki ennél egyértelműbben fogalmazott és a Magyar Tudományos Akadémia „államosításától” óvott, a neves agykutató Freund Tamás ki is lépett a kormányhoz legtöbbször lojális Professzorok Batthyány Köréből, mások szerint a magyar tudósok elvándorlásáét gyorsíthatja fel, ha a kormány rátenyerel a kutatási források jelentős részére. A vita mindenesetre nem nyugszik, mert bár a kormánypárti többség a költségvetést megalapozó törvények megszavazásával már át is helyezte a minisztériumhoz az MTA forrásait, Lovász László bízik benne, hogy a kormány és az MTA közötti egyeztetések a költségvetés elfogadása után folytatódnak.

A Ténygyár kíváncsi volt arra, mit tud a magyar közvélemény a tudománypolitika jövőjét meghatározó konfliktusról, illetve kivel ért egyet a többség, a kormánnyal-e, avagy az akadémiával. A kutatás a Pulzus applikációval végeztük, ebből keletkezett az az 1000 fős minta, amely a magyar 18-59 év közötti alapsokaságot reprezentálja kor, nem és végzettség szerint.

Első kérésünkre adott válaszok megoszlása jól mutatja, hogy a közvélemény nagyobb része, közel kétharmada nem értesült még ennek a vitának a lényegéről. A tudománypolitikával kapcsolatos kérdések általában is nehezen érik el a közvélemény többségének ingerküszöbét, de úgy látszik, az elmúlt néhány hét – benne sok, a figyelmet másra terelő eseménnyel, hogy más ne említsünk: foci vébé – kevés volt ahhoz, hogy a tudósok üzenete eljusson a többséghez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.