2018. július 4., szerda

NAPI EGY NYUGODT SZEX - TÖRTÉNELEMFORMÁLÓ NEMI VÁGYAK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / BÓDY GERGŐ
2018.07.03.


Hogyan vonul végig az emberi histórián a szexualitás, és hogyan befolyásolta azt? Erről beszélgetett a Klubrádióban Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, aki számos példával illusztrálta mondanivalóját.

Bár a történelemkönyvekben nem találni róla túl sokat, a szexualitás végigvonul az emberi histórián a maga hagyományaival, a hozzá kötődő társadalmi és biológiai szokásrendszerrel. A történelem tele van hatalmas szerelmekkel, olyan férfiakkal és nőkkel, akik koruk szabályrendszereit megszegik, ami aztán történelemformáló erővé válik – erről beszélt Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke a Klubrádióban.

Mint a szakember a keddi Ötösben elmondta, már a Bibliában szereplő Dávid és Salamon is ebbe a körbe sorolható, akiknek több száz fős háremeik körül számos botrány alakult ki, majd jóval később az arab kalifátus és a szultanátusok kora is ebbe a vonalba illeszthető. Érdemes megemlíteni az antik világot is, amelynek sok, és talán még több hírhedt szereplője volt, ami a nemi élet krónikáját illeti. Az egyik ilyen Néró római császár volt, akitől kortársai szerint csak a legyek voltak biztonságban, más senki, így testvére sem.

Mint a szennycsatorna

Természetesen a keresztény Európa sem maradt ki a szexualitáshoz kapcsolódó skandalumok történetéből. Kontinensünk ókor utáni szerelmi történetéhez a reneszánsztól állnak rendelkezésre bővebben források. Ezekből kiderül, hogy az egyház igazából nem tudta kezelni a szexualitással kapcsolatos szabályszegéseket, sőt szinte törvényszerűnek tekintette a prostitúciót.

A kuplerájok szabályzatait gyakran kolostorokban, illetve a püspökségeken hozták, elfogadva, hogy a társadalomban szükség van az e fajta feszültséglevezető szelepekre is. Aquinói Szent Tamás is úgy látta, hogy a prostitúció nélkülözhetetlen, olyan mint a palotákban a szennyvízcsatorna. Szent Ágoston pedig arról értekezett, ha nem volnának a pénzért szexelő embertársaink, akkor a parázna vágyak tombolása lerombolná a társadalmat....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.