2018. július 9., hétfő

NEHÉZ ORBÁN VIKTOR BIZALMÁBA FÉRKŐZNI, ÁM MÉG KÖNNYEBB KIESNI A KEGYEIBŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.09.


Ma már kormányoldalon sem fecsérelnek időt és energiát annak a ténynek a tagadására, hogy minden, ami a Fideszben történik, egyedül Orbán Viktor döntéseitől függ. A miniszterelnök hatalmának kiteljesedése azonban nem pusztán saját pártjára, hanem a kétharmados parlamenti többségén keresztül az egész országra igaz. A kormányfő sem rejti véka alá, hogy élet és halál ura az országban, viselkedése, gesztusai egyre inkább arról árulkodnak, hogy számára ez a természetes állapot. 

Minél közelebb kerülsz Cézárhoz, annál jobban félsz tőle. Az ősi római bölcsesség a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elitjére is érvényes. Miközben Orbán kemény eszközökkel igyekszik felszámolni a politikai és civil ellenállás utolsó bástyáit, saját vezérkarában is látványos módszerekkel vág rendet. Mivel a hűbéri viszonyok meglehetősen zárt körben nyernek értelmet, a kívülálló nem is igazán érti, hogyan lesz hirtelen kegyvesztett Kuna Tibor, Csetényi Csaba, Lázár János, és miért elégedetlen a főnöke Andy Vajnával.

A kívülállók tudatlanságával szemlélik a magyar polgárok, miért emel fel valakit, és miért taszít le a mélybe az az ember, aki egyre szorosabban fogja a gyeplőt, amikor a sajátjait kell irányítania. Nem akarunk rossz emlékű történelmi analógiákat felidézni, de tudnánk említeni néhány diktatórikus hajlamú politikust a közelmúltból, akik pusztán hatalomtechnikai megfontolásokból cserélgették a kegyenceiket. De mi lehet Orbán Viktor igazi szándéka, hogy időnként látszólag komolyabb indokok nélkül ledarálja a sajátjait?

Nyilván komoly nyomokat hagyott a kormányfő lelkében a G-nap, amikor látványosan összeveszett egyik legjobb barátjával, egykori szobatársával, harcostársával, Simicska Lajossal. Az egykor pártpénztárnok lázadásából Orbán levonta a megfelelő következtetéseket: Nem szabad egyetlen embernek ilyen jelentős hatalmat biztosítania sem a pártban, sem a kormányban. Így hát logikusnak tűnt az a lépés, hogy új oligarchák kinevelését és feltőkésítését kezdte meg Simicska ellenzékbe vonulása után. Most azonban ügyelt arra, hogy diverzifikálja a pénzt és hatalmat, amit a vazallusainak nyújt. Így kezdett növekedni Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Garancsi István, a szűk családhoz tartozó Tiborcz István, de lényegében Lázár János kulcsszerepe a kormányzásban is ennek a szemléletnek az eredménye volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.