2018. július 10., kedd

NEM A MAGYAR ÁLLAM SEGÍTETT A KÉTÉVES MAGYAR KISFIÚNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.09.


Semmit nem tett a magyar állam képviselete, a New York-i magyar főkonzulátus addig, míg a szüleitől elszakított 2 éves magyar kisfiú nővére meg nem érkezett New Yorkba – mondta el Rónai Péter, magyar származású New York-i ügyvéd, aki Laura utazását és kinti szállását fizette. Még az eljárás során szükségessé vált fordításokat sem a főkonzulátus intézte, azok díját is Rónai Péter fizette. A kiadatáshoz szükséges papír fordítását a főkonzulátus helyett Niemetz Ágnes, New York-i tolmács és fordító végezte Rónai Péter felkérésére (lásd alul).

Kumin Ferenc New York-i főkonzul a május 24-én elválasztott magyar kisfiút június 29-én látogatta meg először. Több mint egy hónapig rá sem nézett a gyerekre. Magyarország egy kétéves magyar kisfiúval nem törődött, semmit nem tett azért, hogy helyzetén javítson, és Magyarországra juttassa. Amikor Kumin megtudta, hogy New Yorkba érkezik a fiú nővére, akkor hirtelen bejelentkezett ő is a kisfiú meglátogatására. A látogatásnak nem volt semmi akadálya, ahogyan korábban sem lett volna.

Kumint kényesen érintette a Ronai and Ronai Ügyvédi Iroda, Holly Ostrov Ronai és társa, a magyar származású Peter Ronai megjelenése, a kisfiú lánytestvérének nyújtott segítsége. A főkonzult semmi más nem érdekelte, csak ki ne derüljön a magyar kormány eddigi szerepe, hogy a New York-i főkonzulátus nem tett semmit az ügyben. Ezért minden igyeklezete arra irányult, hogy attól kezdve kizárjon mindenkit az ügyből, a magyar sajtóban azt a látszatot keltse, mintha a kisfiú kimentése és hazaküldése az Orbán-kormány és az ő érdeme lenne.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kisgyereket hamar és egyszerűen kiadták volna az amerikaiak sokkal előbb, csak senki nem jelentkezett érte, akinek átadhatták volna. A kisfiú lánytestvére hiába próbált segítséget kérni a főkonzulátustól, nem kapott segítséget, ezért fordult Rónaiékhoz. Az ő segítségükkel New Yorkba érkezett és a kisfiút az egyszerű papírmunka elvégzése után azonnal megkaphatta.

Kumin akkor beszélt először az intézmény alkalmazottaival, amikor képmutatón levessel meglátogatta a kisfiút egy hónap után először. De azt hazudta a sajtónak, hogy hetek óta próbálkoznak a kisfiú “kiszabadításával”. Miközben a kisfiú érdekeinek képviseletére rendelt hivatalos amerikai ügyvéd arról tájékoztatta Peter Ronait és a kisfiú lánytestvérét, hogy a főkonzulátusnak semmi szerepe nincs az ügyben, mindössze annyi, hogy ad egy igazolást arról, hogy Levente visszautazhat Magyarországra. Kuminék egy hónapig nem voltak erre képesek, és nem segítették a kisfiú testvérét, hogy eljöhessen a gyerekért, mert valakinek át kell venni. A testvért még ezekről a tényekről sem tájékoztatták...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.