2018. július 9., hétfő

ORBÁN ÉS PUTYIN PÁVATÁNCA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.07.09.


Magyarország idén még egy árva kopejkát sem hívott le a Paks 2.-beruházásra szánt orosz hitelből. A tavalyi fogadkozások ellenére ebben az évben nem kezdődött meg az építkezés. Szijjártó Péter külügyminiszter washingtoni látogatásán arról biztosította amerikai partnerét, hogy Magyarország már nem gördít akadályt a NATO-vezetők és az ukrán elnök találkozója elé. Vajon lazul a magyar–orosz együttműködés intenzitása? Vagy csak a pávatánc nagymesterei mutatnak be újabb lépéskombinációkat?

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt három évben nyolcszor találkozott Orbán Viktorral. Nincs még egy olyan vezető a világon, akivel ennyiszer parolázott volna. Vajon mit vár Budapesttől?

Kül- és biztonságpolitikai szempontból Közép-Európa országai nem partnerei Oroszországnak, mindössze eszközei a céljai megvalósításában. Ezt állítja Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Az elemző Moszkva hosszú távú stratégiájának számos olyan elemét sorolja, amelyek esetében Oroszország Magyarország együttműködésében bízik. Ilyen lehet a NATO bővítésének vagy bázisbővülésének akadályozása, Ukrajna gyengítése, az EU belső koherenciájának gyengítése, a Nyugat gazdasági szankcióinak támadása. Tálas szerint az oroszok minden egyes ország sajátosságainak megfelelő módon lépnek fel. Csehországban például építenek a jelentős Nyugat-ellenességre és az elnök oroszbarátságára, Szlovákiában az erős pánszláv hagyományokra alapoznak. Tudatában vannak annak is, hogy a magyar társadalomban nincs érdemi oroszbarát vonulat, itt tehát a legfelső politikai és gazdasági elitekre koncentrálnak.

A magyar kormány tág keretek között késznek mutatkozott az együttműködésre Moszkvával – Putyin feltételei szerint. Balázs Péter volt külügyminiszter szerint ennek oka, hogy Orbán megpróbál úgy manőverezni az unió és a NATO szövetségi rendszerén belül, hogy abból a maximális hasznot csikarja ki, miközben épp csak annyi kötelezettséget vállaljon, hogy a rendszeren belül maradhasson. Az EU-ban ez azt jelenti, hogy a lehető legkisebb teljesítmény mellett akarja megszerezni a lehető legtöbb pénzt. Ehhez külső támaszokra is szüksége van, és egyebek közt ezt a célt szolgálhatja együttműködése Oroszországgal és Törökországgal. Balázs szerint ez kockázatos, mert Orbán nemcsak a hasznot maximalizálja, hanem a kárt is.

Orbán politikájának számos eleme egybeillik az orosz világképpel, segíti a Kreml törekvéseit – mondja Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének kutatócsoport-vezetője. A szakértő úgy látja: Magyarország gyengíti az európai és a közép-európai egységet, garantálja, hogy nem alakul ki a térségben egy Moszkvával ellenséges védőövezet. Vlagyimir Putyinnak fontos, hogy a magyar miniszterelnök szembehelyezkedett az európai liberális középpel, és az európai populisták gondolatvilágának egyik reprezentánsa, vezetője lett. Ilyen módon a Kreml számára Orbán Viktor személyének jelentősége már nagyobb, mint Magyarországé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.