2018. július 23., hétfő

ORBÁN OROSZBARÁT KORMÁNYA FUTNI HAGYJA KGBÉLÁT? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.23.



- Magyarország nagyon megszívja, ha Trump teljes gőzzel beindítja a kereskedelmi háborúskodást;

- Orbánnak nem kell kétszer mondani, hogy Merkel ellen agitáljon a jövő évi Európa-választáson;

- Az illiberális rendszerek alapvonása a mértéktelen hatalmi korrupció.

Le Figaro

Az Európai Parlament elnöke azt javasolja honfitársának, az olasz belügyminiszternek, hogy az keressen magának új szövetségeseket és váljon le a Visegrádi Csoportról. A jobboldali Tajaninak az a baja a V4-ekkel, hogy azok menekültügyben visszautasítanak mindenfajta európai szolidaritást. Ám a múlt héten egy sor ország megállapodott, hogy átveszi egy menekülthajó utasait, akik az egyik olasz kikötőbe futottak be. Vagyis – hangsúlyozza az EP első embere - igenis lehetséges az európai megoldás. A politikus ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta az újságnak adott interjúban, hogy csakis közös erővel, minden tagállam közreműködésével lehet megfékezni a modernkori népvándorlást. Itt nem segít az, ha egy-két kikötőt lezárnak.

Hosszú távon a kiutat csak az jelenti, ha Európa a zsebébe nyúl, és sok pénzt áldoz az afrikai gazdaság fejlesztésére. A fekete kontinens lakossága ugyanis a következő bő 30 évben csaknem megkétszereződik. És ha egy globális stratégia keretében nem építik ki az ottani infrastruktúrát, nem létesülnek iskolák, egészségügyi intézmények, nem fordítanak figyelmet a szakképzésre, akkor Európa megnézheti magát. Itt nem elegendőek a nemzeti segélyprogramok. Ezért Tajani úgy gondolja, hogy az EU-nak már a következő hétéves pénzügyi időszakban 40-50 milliárdot kell befektetnie Afrikában ilyen célokra.

Wall Street Journal

A lap arra figyelmeztet, hogy ha netán kirobban a világméretű kereskedelmi háború, az derékba kapja az olyan kisebb, nyitott szereplőket, mint Magyarország vagy Csehország, azaz nem a nagy játékosok innák meg elsősorban a levét. A potenciális fő kárvallottak közös jellemzője, hogy erősen beépültek a globális szállítási láncba. Nyersanyagot és részegységeket importálnak, amit azután feldolgoznak és az így készült termékeket külföldön adják el. Esetükben arra kell számítani, hogy megugranak a beszerzési költségek, az export viszont visszaesik, mert felerősödik a protekcionizmus. A jelentős gazdaságok esetében ugyanakkor részben segít átvészelni a megpróbáltatásokat a hazai fogyasztás.

A Kereskedelmi Világszervezet felmérése szerint a magyarok, a csehek Tajvannal együtt vezetik a legveszélyeztetettebb államok listáját, mert ők kiviszik a megtermelt áruk 60-70 %-át. A magyar GDP a 2009-es válság idején 6,6 %-kal esett vissza. A befektetők jelenleg máris távoznak, a BUX-index csaknem 11 %-kal zuhant. Az autóipar felel a magyar ipar teljesítményének 29 %-áért, ami még inkább sebezhetővé teszi az országot.

FT

Trump és Putyin új világrendet akar, ám igencsak tartani kell a szabadjára engedett nemzeti szuverenitástól. Erre int az Új Amerika nevű pártsemleges kutató intézet vezetője, aki rendszeresen publikál az újságban. Anne-Marie Slaughter úgy értékeli, hogy a minap Helsinkiben két megalomán macsó találkozott. Mindkettő úgy látja, országának az az érdeke, hogy ő maga még hatalmasabb (gazdagabb) legyen. De közben erősen támaszkodnak a felháborodásra, illetve a nosztalgiára egy olyan múlt iránt, amikor még rendezettek és kiszámíthatóak voltak a dolgok. Ebből a szempontból a két elnök támogatói ideológiailag nagyon is szövetségesei egymásnak, és pártolják, hogy hasonló erők győzzenek a választásokon Európában. Elutasítják a szabad sajtót és a jogállamot. Számukra a jelképek fontosabbak a lényegnél, ideértve, hogy a kormány a hagyomány, a nacionalizmus és az etnikai tisztaság jegyében irányítson.

Egy tekintélyelvű pátriárka ideológiája elvet minden hazai vagy külföldi korlátot. Putyin és Trump felszámolna egy sor nemzetközi szervezetet, visszatérne a változó szövetségek politikájához. Mert akkor a globalisták nem mondhatnák meg neki, hogy miként bánjanak az emberekkel országukon belül. A szemükben a NATO és az EU a liberális világrend tűrhetetlen részéhez tartozik, amelynek alapját az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata képezi. És ezek a körök most kezet nyújtanak a hasonszőrűeknek Magyarországon, Franciaországban, Izraelben, bárhol, ahol nacionalisták vannak. A 19. század szabályaihoz igyekeznek visszatérni. Akik számára fontos a béke és az emberi jog, azoknak nem egyszerűen a status quo-t kell megvédeniük, hanem ki kell dolgozniuk az állami és nem állami intézmények olyan modelljét, amely inkább jogokat ad a tagjainak, semmint korlátozza az embereket, továbbá amely képes közös erővel, hatékonyan megoldani a gondokat...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.