2018. július 11., szerda

PÁRTMUNKÁSOK, AKIKET JOBB ORSZÁGOKBAN CSÁKÓKÉSZÍTÉSRE ALKALMAZNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.07.11.


Magyaros, kibérelt vállalkozásban nem lehet jó iskolát csinálni, avagy a magyar éleurópai iskolákból menekülnek a tanárok.

Kétezernél több pedagógus hiányzik az iskolákból. Csoda? Nem. A pedagógus hivatás képviselőit rendre hülyére veszi a kormány, úgy szórakoznak velük, mint ittas Dodó a falusi kocsma népével. Az biztos, amíg ez a hatalom cincog, változás nem lesz.

Az alaphangot szép emlékű Hoffmann Rózsa államtitkár adta meg: minden iskolai év hoz valami újat, de „félni, izgulni, aggódni fölösleges, és nem is indokolt”, nem kell jelentős, „megrázó” változásokra felkészülni. Nem bizony, elég, ha a tanárok készülnek – máshová. Sokan vannak, képzettek, strapabírók, nyelveket beszélnek, elkapkodják őket a nagy cégek. Egyre inkább elegük van ebből a fajta iskolából. Mondják, a fizetésemeléssel is elmehetnek a francba. Nem megvenni kell a jó pedagógust, hanem bízni benne.

Orbán Viktor lepukkant érzékkel cseszte el az oktatási főmuftik kiválasztását. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár, új elvtársnő annyit értett a munkájához, mint a néma kacsa a mikrofonhoz. Legalább takarta Balog Zoltán dilettáns minisztert. Pártmunkások, akiket jobb országokban csákókészítésre alkalmaznak. Tanulni, tanítani – ahogyan Állam bácsi megmondja: gondolkodni nem kell, alkotói szabadság nuku. Újra és újra éleurópai babérokra vágyik Orbán Viktor. „A cél az, hogy Európa legjobb iskolarendszerét alakítsuk ki a következő években.”

Nincs elég Tiborcz-lámpa ahhoz, hogy a mostani sötétségből kirángassa a magyar oktatást. Ez a bagázs alkalmatlan az oktatásügy megreformálására. A korszerű, európai, tudásalapú, szabad oktatás ellenkezőjét sikerült összebuherálnia a hatalomnak. Kotyvalék a gödörben. A kormány sutba vágja a tudást, a szakértelmet, kizavarja az iskolából a 16 éves gyerekeket, letojja a szakma, a civilek véleményét. Egy-két év alatt szülték meg a magyar iskolarendszer fideszes reformját. Megjegyzem, a finneknek húsz év kellett mindehhez. Meg is érte. Ott nem prédikálnak arról, hogy az övék Európa legjobb iskolai modellje. Teszik a jól kitalált dolgukat.

Ki a fene tanít majd itt? Melyik pedagógustól várható el, hogy éljen-haljon a szakmájáért? Amikor Orbánék katonákat faragtak belőlük. Szem előtt lenni. Bólogatni. Nem gondolkodni. Csápot növesztettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képében, ott nem oktatási szakemberek, hanem karrierpolitikusok, rokonok, barátok osztják az észt, cserébe a kitömött bukszáért. A politikusok és a holdudvaruk vezérállása és gyors gazdagodása a kapcsolatoktól függ. Ha hülye vagy, akkor is, csak csókolgasd a Fideszt. Ha tudni akarsz, irány külföld!

Ez a jövőtök, tisztelt fiatalok! Dögöljön meg minden diktatúra!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.