2018. július 11., szerda

SAJÁTOSAN ALKALMAZZÁK A KÓRHÁZAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYT, SÉRÜLNEK A BETEGJOGOK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.07.10.


Székely László, az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a nem pszichiátriai (tehát cselekvőképes) betegek esetében nincsenek meghatározva sem a feltételei, sem a jogi alkalmazás részletei, hogy milyen esetben lehet egy betegen fizikai korlátozást, kényszert alkalmazni a saját érdekében.

Az ombudsman vizsgálata során komoly problémákat tárt fel a korlátozások kórházi dokumentációjával kapcsolatban. Valaki ugyanis az ombudsmanhoz fordult panasszal édesapja halála után, aki kórházba kerülésekor húzogatta, kitépte magából a kanüljét, ezért az infúzió adásakor lekötözték a csuklóját.

A biztos tájékoztatást kért az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökétől a betegeket védő garanciális szabályokról.

Az elnök szerint a cselekvőképes beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett az egészségügyi szolgáltatónak kötelezettsége, hogy a beteg testi épségét megóvja. Ezért ad lehetőséget az egészségügyi törvény arra, hogy a szükségesség-arányosság követelményének szem előtt tartásával, a szakmai szabályok betartásával a beteg személyes szabadságát korlátozni lehessen a testi épsége és egészsége védelme érdekében.

Az ombudsman jelentése szerint viszont felmerül a gyanú, hogy az egészségügyi szakdolgozók alacsony létszáma miatt a kórház nem tud megfelelően eleget tenni az érintett betegek jogainak.

Székely László szerint például az előbb említett ügyben a kórház nem teljesítette maradéktalanul a dokumentációs kötelezettségét, így utólag nem lehetett rekonstruálni, biztosítva volt-e, hogy a beteg valóban élni tudjon önrendelkezési, vagy – ebben az esetben az ellátás megtagadásához fűződő – jogával.

A dokumentáció hiányosságai miatt az sem volt megállapítható, hogy a kórház eleget tett-e a beteg tájékoztatását előíró szabálynak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.