2018. július 16., hétfő

SZILVAY ÚR ESETE A FEKETÉKKEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.16.



"De azért valahogy mindig is zavaró volt, ha egy ország, egy nemzet nem saját magából (az országban őshonos népekből) állítja össze válogatottja legjavát. (Szilvay Gergely)"

Kylian Mbappé édesanyja algériai származású, apja kameruni. Algériát 1830-ban gyarmatosították a franciák, Kamerunt az első világháború után vették el a franciák a németektől. Mbappé francia. A francia emberek egy részének fekete a bőre, a magyar emberek egy részének, egyre nagyobb részének, pedig nem egészen pink a bőrszíne, deal with it. Az NBA-ben alig játszik pink bőrszínű játékos, noha az Egyesült Államokat a pinkek alapították, sőt, a pinkek alkotmányában volt is egy szolid mondat a nempinkek csereberéléséről.

Őshonos-e Sajid Javid belügyminiszter, akit sokan Theresa May utódjának tartanak? BTW, őshonos-e az új Brexit-ügyi miniszter Dominic Raab, akinek egy cseh bevándorló volt az apukája, vagy csak a nempinkek esetében fontos az Őshon? I. György alig tudott angolul, még a fia is Hanoverben született és mintha az ő leszármazottja lenne Őfelsége a Királynő, aki egyébként ugyanúgy alattvalójának tartja Harry Kane-t, mint Jesse Lingardot, akik ennek megfelelően ugyanúgy éneklik a God Save the Queen-t.

Nem vagyok őshonos ebben az országban. Felmenőim többsége nagyjából ugyanúgy érkezett Magyarország területére, történelmileg belátható időtávban, mint Kylian Mbappé apukája. Azt hiszem az ükszüleim nagy része nem is beszélt magyarul. Nagyanyám a lágerből hazaérkezvén vált viccesen nacionalistává, kiment a szobából, ha tizenegyest rúgott a magyar válogatott. Magyarságom szelektív, pontosan ugyanolyan idegen számomra egy Szilvay, mint egy Marine Le Pen vagy egy Tommy Robinson, és egyáltalán nem dobban meg a szívem ha mangalica kolbászt formázó kötelékben úsznak el felettem a Gripenek.

Neumann János, Teller Ede, Szilárd Leó, Kármán Tódor és Wigner Jenő, akiket egy bizonyos futballokos nép a szilvaykra cserélt, nem voltak őshonosok. Az ugari kecskekényeztető fajvédő Szilvay az őshonos, az örök doktorandusz, aki ma Szilvay elvtárs lenne és egy megyei pártaktivát készítené elő, ha nem zuttyan szét a Szovjetunió. Ebben az országban a szilvayk végignézték, ahogy elviszik a nemőshonosokat, egy részük beléjük is rúgott, nagyobb részük csak honosította a nemőshonos zongorákat és ezüstneműket. Akkor sokan azt gondolták, hogy magyar nyelven a "számodra is zavaró a nemőshonos néptest, ugye Rotyis testvér?" mondat többet már nem fog elhangozni.

Kylian Mbappé több mint százmillió eurót ér majd valamelyik európai nagycsapatnak, Szilvay pedig pontosan annyit ér, amely a súlyával megegyező krokodileleség mindenkori ára. Ez a lényeg, minden más mellékszál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.