2018. július 2., hétfő

TGM: AQUARIUS (2): A MÉLYPONTNÁL LEJJEBB

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.07.02.


Az Európai Unió „migrációs” csúcsértekezlete megerősítette a Visegrádi Ötök – Ausztriát is beleértjük – álláspontját. A sok zavaros megfogalmazás mögött egyszerűen az áll, hogy Észak-Afrikában és a Közel-Keleten megállítják a menekülteket, ott akarják őket gyűjtőtáborokban tartani, s aki mégis átkerülne valahogy, őt európai zárt gyűjtőtáborokban tárolnák, ameddig megvizsgálják (elutasítják) menekültstátuszba vétel iránti kérelmüket. A magyar miniszterelnök megerősítette pozícióját: mindenki (minden mainstream politikus és újságíró) utálja Európában, de ő diktálja a föltételeket. A német szövetségi kancellár visszaküldheti a földközi-tengeri tagállamokba az ott már fölírt menedékkérőket. Merkel azt hitte: elérte, hogy a másutt regisztrált menedékkérőket visszafogadják azok az államok, amelyekben a regisztráció történt – de kiderült, hogy az ultrareakciós cseh és magyar kormány nem tartja be állítólagos ígéretét. (A lengyel se.) Megfigyelők szerint Angela Merkel befolyásának és tekintélyének vége, azaz vége a mérsékelt liberális-konzervatív politikának Európában. Olaszország újra lezárja a kikötőit, bár a Cinque Stelle néhány politikusa tiltakozott, majd az újfasiszta Salvini belügyminiszter leintette őket. Isten áldja meg viszont ADA COLAU barcelonai polgármestert, aki tárt karokkal fogadja a kis híján tengerbe fojtott menekülteket.

De ez sajnos kivétel. „Consensus scélérat” – írja a L’Humanité.

A Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin (jegyezzük meg, mert az ilyesmi kivételes a magyarországi sajtóban) lejegyezte a baloldal véleményét a lap szombati, június 30-ai számában. Ska Keller, a Zöldek európai frakcióvezetője: „a döntések eltemetik a menedékhez való jogot Európában”; „a menekültkérelmek [menedékkérelmek] benyújtása gyakorlatilag lehetetlenné válik Európában”. Gabi Zimmer, az Európai Baloldal európai frakcióvezetője: „az EU vezetői a legveszélyeztetettebb emberek jogait veszik semmibe, azokét, akik a háború elől menekülnek, rettegve a családjuk meg a maguk életéért. Ezzel szolgai módon követik a rasszista jobboldal félelemkeltő propagandáját” – hozzátehetnők: „…és fajüldöző-kirekesztő-fasisztoid gyakorlatát”.

Lehetett tudni, hogy így alakul majd.

Festung Europa, az Európa-erőd, hogy az egyik (hm) korábbi német vezető szóhasználatához folyamodjam, már megint (ahogy ti mondanátok) megvédelmezésre került.

Evvel a szélsőjobboldal (V5, Olaszország, Dánia stb.) – amely a konzervatívokra és a balközép maradványaira is rákényszerítette akaratát, s függetlenül attól, hogy formálisan kormányon van-e (mint nálunk) vagy nem – átvette Európában a hatalmat. (Nem szólva a magukat „baloldalinak” álcázó, mélyen konzervatív és még mélyebben nacionalista pártokról, mint a román, szlovák és cseh „szociáldemokraták” és cseh „kommunisták”…) A nemzetközi békerendszer – hála az amerikai elnök derekas erőfeszítéseinek is – összeomlófélben van. Az Egyesült Államok elnöke, aki az Európai Unió nyílt ellensége, aki a klímaegyezmény és az iráni atomalku fölmondása, a jeruzsálemi költözés mellett kilépett az UNESCO-ból és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, most a WTO-t és talán a NATO-t is el akarja hagyni, aki kereskedelmi és vámháborút indított Amerika legközelebbi (volt) szövetségesei ellen, csak mintegy rendszerbe foglalja a válságjelenségeket. (Ezeket korábban részleteztem itt és itt.)

Illúzióknak, reményeknek nincs többé helyük, a háromnegyed évszázada úgy-ahogy működő egyensúlyi szisztéma kimúlt, s vele előbb-utóbb a világbéke is kimúlik; a népjóléti állam, a bővülő alapjogi katalógussal pacifikált tőkés nemzetállam és föderális „fölöttes énje” az utolsókat rúgja. Hans Rauscher, a liberális bécsi Der Standard kolumnistája érthetően, világosan fölsorolja, milyen gyakorlati nehézségekbe ütközik a hogyishívják, a „migrációs csúcs” (a nyelved rád vall, rohadék) határozatainak a végrehajtása, és lesz itt zűrzavar bőven. Amúgy mellékes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.