2018. július 21., szombat

ÚJABB ROSSZ HÍR JÖTT A MAGYAR KÓRHÁZAKBÓL

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2018.07.19.


Fél év alatt, azaz június végére közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt. A helyzeten sürgősen változtatni kell, már a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmányában azt állítják: a lakosság rossz egészségi állapota a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti. De az állam ennek ellenére sem így tervezte a jövő évi költségvetést.

Az első félév végére 35 milliárd forintra dagadt a magyar kórházak lejárt számláinak értéke a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint. Az intézmények a tavalyi 45 milliós konszolidáció után 15 milliárdos tartozással indították az évet, így a 20 milliárdos idei plusz első ránézésre a már megszokott, átlagosan havi 3,3 milliárdos növekedést takar.

Viszont az adósságállomány szerkezete már negatív tendenciát tükröz a fizetési hajlandóságot illetően: míg az adósságrendezés után, a december végén fennmaradt 15 milliárdnyi tartozás 20 százaléka tartozott a több mint két hónapja lejárt fizetési határidejű számlák közé, az első félév alatt ez az arány ütemesen növekedve június végére 40 százalék közelébe ért, a 35 milliárdból 13,5 milliárdnyi leszállított termékért már több mint két hónapja fizetni kellett volna a kórházaknak. A 30-60 napja lejárt számlákkal együtt ez közel 21 milliárd forintot tesz ki. A maradék 13 milliárd forint, ami a tartozásállomány 39 százaléka, fizetési határidején "csupán" 30 nappal voltak túl az intézmények június végére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.