2018. július 20., péntek

"VERONA ANGYALAI"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.07.16.


Több mint másfél éve – 2017. január 20-án éjjel – a Szinnyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, volt diákjait, tanárokat és családtagokat szállító autóbusz Verona közelében az útról letérve fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, az autópályahíd pillérének ütközött és kigyulladt. Az 56 utas közül tizenheten meghaltak és 26-an megsérültek.

Az eltelt másfél év alatt egyfelől sok minden, másfelől szinte alig történt valami. Az előbbi az olaszországi, az utóbbi az itthoni eljárásra igaz.

Nyilván felmerül önökben a kérdés, hogyan és miért indulhat ugyanazon tragédia miatt két külön eljárás? Bennem még az is, hogy miként lehetséges az, hogy miközben Olaszországban tömegszerencsétlenség okozása miatt hat ember ellen vádat emeltek és már az október elejére kitűzött bírósági tárgyalásra készülnek, itthon még gyanúsítottja sincs a nyomozásnak.

De miért is van két külön eljárás? Az olasz hatóságok magát a közlekedési balesetet, annak körülményeit, bekövetkezésének módját és közvetlen okát vizsgálják. Vétkesnek tartják a buszvezetőt, amiért az letért az útról, vagyis „rosszul vezetett” – ahogyan a veronai ügyész fogalmazott. A baleset közvetlen okai között jelölték meg az autópálya és a szalagkorlát műszaki hibáit, ezekért pedig az útszakasz tesztelőit és üzemeltetőit tartják felelősnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.