2018. július 18., szerda

VOLT VETÉLYTÁRS, NINCS VETÉLYTÁRS! ILYEN EGYSZERŰ EZ A NER HÁZA TÁJÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.07.17.


...Csodálatos napon vagyunk túl ismét. A parlamentben mindent megszavaztak, amit csak meg kellett. Egy-két kivételtől eltekintve – 134 igen és 54 nem szavazattal – elfogadták a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Ezen javaslat szerint a fideszes legfőbb ügyész Polt Péter az illetményalap 400%-át fogja kapni, ami – és ez csak egy pótlék, ami a havi 1,5 millió forint mellé jár – 1,4 millió forintot jelent. Emellé közel 1 millió forintra emelkedett a képviselők fizetése is, valamint a miniszterek fizetése is elérheti akár a havi több millió forintot is. Orbán Viktor ezentúl személyi illetményt állapíthat meg, melynek – jelen pillanatban legalábbis – lesz egy felső korláta.

Hiába való volt a hazai, valamint nemzetközi felháborodás is, ugyanis gond nélkül szavazták meg az MTA államosítását. Ezentúl tehát a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium fogja felügyelni a szakképzést, valamint ők fognak dönteni az MTA-nak szánt milliárdok sorsáról. Ezzel Palkovics szinte egymaga – már ha nem Orbán döntene ezekről személyesen – döntheti el, hogy mely kutatásokat kíván finanszírozni és melyeket nem. A tudományos élet szabadsága tehát hamarosan megszűnik, mely felett maga Orbán Palkovics László dönthet. Ezek után már csak az kérdés, hogy mi lesz a tudományos élet szereplőinek következő lépése, ugyanis azzal, ha elfogadják a döntést, bizony asszisztálnak a tudományos élet államosításához.

A kormány azonban – úgy tűnik – ugyan magával szemben borzasztó bőkezű, mással szemben viszont már nem ilyen kedves. Gondolok itt arra a cafeteriát jóformán megszüntető tervre, melynek értelmében egy alkalmazott éves szinten 90 000 forinttól lesz kénytelen elbúcsúzni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség figyelmeztet, aki igennel szavaz a javaslatra, az igennel szavaz a dolgozók bérének csökkentésére. A béren kívüli juttatások ugyanis hamarosan a munkabér részét fogják képezni, mely a dolgozók valós bérének csökkenésével egyenlő. A szakszervezet szerint ez legalább 2 millió embert fog érinteni. Az is lehetséges, hogy a mostani cafeteria 70-80%-a átvándorol a SZÉP kártyákra, melyet elsősorban szálláshelyeken lehet felhasználni. Kinek van véletlenül a kezében a hazai turisztika nagy része? Kitalálták, a cefeteria megváltozásának nagy győztese az a Mészáros Lőrinc lehet, aki felvásárolta a fél Balatont, egy pár luxusszállót és kempinget. Véletlen lenne? Kötve hiszem…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.