2018. augusztus 26., vasárnap

A FILMKÉSZÍTÉS ERKÖLCSE - MUHI ANDRÁS: A MAGYAR MŰVÉSZFILMEK OLYKOR ANYAGILAG IS SIKERESEBBEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2018.08.26.


A magyar filmek sikersorozata évek óta tart. Sok, nemzetközi fesztiválon nyertes alkotás producere Muhi András, akiről azt mondta Enyedi Ildikó, neki köszönhető, hogy a Testről és lélekről elkészülhetett. A tavaly Berlinben Arany Medve-díjjal kitüntetett, majd Oscar-díjra jelölt filmet eddig több mint száz ország vette meg. A producert arról is kérdeztük: lehet-e nyereséges a magyar film?

Amikor hét éve megalakult az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap, sokan a magyar film végét, a szakma összeomlását jósolták. Az utóbbi években mégis újra virágzik a magyar film. Lett két Oscar-díjasunk, tavaly Berlinben Arany Medvét nyert Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása, amelynek ön volt az egyik társproducere. Mivel magyarázza a sikerszériát?

– Ez valójában már a kétezres évek elején elkezdődött. Akkor még a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) volt a filmgyártásunk finanszírozója, és jóval több producer működött. Például az általam alapított Inforg Studiónál készítette filmjeit Fliegauf Bence, Szaladják István, Lakatos Róbert és sokan mások. Folyamatosan jelen voltunk a nemzetközi filmfesztiválokon, Cannes-ban, Berlinben, Karlovy Varyban, Locarnóban is. Szintén velünk készítette Nemes Jeles László a Türelem című rövidfilmjét, amelyet Európai Filmdíjra nomináltak. Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje pedig meg is nyerte ezt a díjat 2006-ban. Aztán a 2010-es kormányváltás után megszüntették az MMKA-t, és létrejött a Filmalap. Két évig lényegében nem készültek magyar filmek. Időbe telt, míg a hazai filmgyártás újra beindult, és a rendezők ismét építeni tudták a pályájukat. Ennek az eredményei mostanra értek be. A filmes tehetség nálunk generációról generációra öröklődik: már a Filmalap Inkubátor Programjával támogatott első filmesek is nagyon jól teljesítenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.