2018. augusztus 3., péntek

A MAGYAR MINISZTERELNÖK PRECEDENSÜL SZOLGÁL EURÓPÁBAN, A NACIONALISTA JOBBOLDAL ÉLÉN MÁRIS NEKIRONTOTT AZ EU-NAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.03.


- Az Európai Néppárt alighanem téved, amikor azt gondolja, hogy bent kell tartania a Fideszt és akkor meg tudja fékezni

- A Kisgömböc most éppen a Hír TV-t falta fel, de étvágya csillapíthatatlan, ha bármiféle érdekeltséget lehet szerezni

- Az Economist is aggódik a paksi bővítés miatt, mert az ugródeszkául szolgálhat az oroszoknak a beavatkozáshoz.

Washington Post

A lap arra következtet Orbán Viktor tusványosi beszéde alapján, hogy a miniszterelnök megindította a támadást Európa ellen. Igazából persze javarészt csak megismételte azt, amit már tavaly is mondott a liberalizmus ártalmasságáról és a földrész keresztény gyökereiről, ám szavainak most nagyobb a súlya. A nagy választási győzelem birtokában immár jelentősebb vállalkozásban gondolkodik: megcélozta a jövőre esedékes EP-választásokat, hogy megbuktassa az emberi jogokon, a jogállamon és a befogadó társadalmakon alapuló liberális politikát. Ezen a ponton csatlakozik Steve Bannonhoz, aki az európai nacionalisták támogatására létesített alapítványt Brüsszelben. A hasonlóságok Trumppal nyilvánvalóak: ő is határkerítést építtetett. A vér-és-rög nacionalizmust magasztalja a demokratikus értékekkel szemben. Szövetségeseivel együtt morog a sajtóbírálatok miatt és kirohan a „globalista” elitek ellen, amit könnyűszerrel lehet antiszemitának értelmezni.

Viszont az amerikai elnöktől eltérően több konkrét sikert tud felmutatni az illiberális program terjesztésében. Az utóbbi 8 évben erősen felmorzsolódtak a fékek és ellensúlyok. Az idén a Menekültek Világnapján fogadtatta el a „Stop, Sorost”. Egyre több a kérdőjel a magyar igazságszolgáltatás függetlensége körül. A sajtó nagy része az ő táborának a kezében van. Orbán új precedenst teremt Európa számára. A neves bolgár politológus, Ivan Krasztev szerint a kormányfő illiberális vonala várhatóan a fő alternatíva lesz a Nyugaton a liberalizmussal szemben az elkövetkező évtizedekben. Nem akarja az unió végét, de azon van, hogy annak működése jobban illeszkedjen az ő nacionalizmusához. Az EPP azt gondolja, hogy meg tudja fékezni, ám a politikus befolyása mind jobban nő, főleg a hagyományos konzervatív pártok körében, éspedig elsősorban annak kapcsán, amit a többség jogáról hirdet. Vagyis röviden: Orbán az újraéledő nacionalista jobboldalt vezeti, és programja egyre inkább fókuszba kerül.

Kurier

Csak még tovább gyarapodik az Orbán Viktor által ellenőrzött sajtóbirodalom. Immár a Hír TV-nél is lezajlott a hatalomátvétel. Az irányváltást előre jelezte, hogy már az új, kormány közeli vezetés kinevezése előtt lecserélték a biztonsági szolgálatot egy olyan cégre, amely a Fidesz környezetéből való. Majd következett több, kritikus újságíró elbocsátása, ideértve a népszerű Kálmán Olgát. A televízió két tűz közé került, miután Simicska 3 éve összekülönbözött Orbánnal és azóta mindent elkövetett, hogy ártson ifjúkori barátjának. A hozzá tartozó sajtó elkeseredett harcot vívott a miniszterelnökkel, de kénytelen volt anyagi veszteségeket elkönyvelni.

A kormányfő győzelme után Simicska bedobta a törülközőt, de a Magyar Nemzet kisebb formátumban tovább él, rendkívüli nehézségek árán. Nemigen lehet csodálkozni azon, hogy a lap nem számíthat vonzó állami hirdetésekre. De a költségeket így is elő tudják teremteni, a munkatársak minimálbérért dolgoznak. A Hír TV ügyében olyan értesülések vannak, hogy a végső tulajdonos Mészáros Lőrinc lesz.

Libération

Magyarországon nem ér véget a média bedarálása: az Orbán-klán most a vele szemben kritikusan fellépő Hír Televíziót szerezte meg, pontosabban vissza. Simicska Lajos, a régi barát, aki három éve a miniszterelnök ádáz ellensége, feladta a küzdelmet. Olyan vezetést ültettek a csatorna nyakára, amely nyíltan aláfekszik a kormányfőnek és annak a stratégiának, hogy ő ellenőrizze a sajtóinformációkat. Csáky Zselyke, aki a Freedom House nevében vizsgálja Közép-Európában a civil szervezetek helyzetét, azt mondja, hogy az Orbán-Simicska viszály a választással véget is ért. Az üzletember komoly vereséget szenvedett azzal, hogy a Jobbik mellé állt. Az is világos volt többé-kevésbé, hogy a Hír TV-t vagy eladják, vagy bezárják. Amikor a Magyar Nemzetnél lehúzták a rolót, már akkor lehetett érezni, hogy valami hasonló sors vár a televízióra is..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.