2018. augusztus 27., hétfő

A MAGYAROK KÖZEL FELE PÁLYAELHAGYÓ, ÉS A HELYZET ROMOLHAT, HA MEGYÜNK TOVÁBB AZ ORBÁNI ÚTON

24.HU
Szerző:_ KÁLMÁN ATTILA
2018.08.27.


Egy felmérés szerint nagyon sokan váltanak pályát manapság, és még többen gondolkoznak ezen. Azok vannak jó helyzetben, akik az érdeklődésüknek megfelelő dolgot tanulhatnak, majd azon a területen dolgozhatnak. A munkaerőpiac vélt igényeihez hajlított oktatási rendszer – ami Orbán Viktornak, és „tettestársának", az iparkamara elnökének a központi elképzelése – viszont a jelenlegi intézkedések tükrében csak ronthat a helyzeten.

A magyar munkavállalók 44 százaléka nem azon a területen dolgozik, amelyben a legmagasabb végzettségét szerezte, ráadásul további 44 százalék aktívan gondolkodik a pályaváltáson – derült ki a Profession.hu felméréséből.

Ezek az arányok ugyan meglehetősen magasak, de a fejlett világ országainak munkaerőpiaci adataitól nem sokban különböznek. Viszont sok tanulsággal szolgálnak arra nézve, hogy a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az oktatást és a munkaerőpiacot központi tervvel összekötni akaró törekvései mennyire naprakészek és életszerűek.

A magas fizetésnél a személyes érdeklődés jobban a pályán tart

Először nézzük a felmérés legfontosabb számait, tanulságait! A cikk elején idézett adatok önmagában nem sokat árulnak el arról, hogy miért van ennyi valós és potenciális pályaelhagyó az országban. A kutatás számai azonban finomítják a képet, és Göröcs Lili Melinda a Profession.hu HR-vezetője is megerősített két közkeletű magyarázatot.

Egyik oldalon oka a pályaelhagyásnak, hogy az oktatási rendszer semelyik szintjén nem kapnak a fiatalok elégséges betekintést a munka világába, a normális karriertanácsadás lényegében nem létező fogalom. Így nem csoda, ha sokszor több év tanulás megy a kukába, amikor élesben szembesülnek azzal, hogy milyen a szakmájuk napi rutinja.

A másik oldalon viszont jellemző, hogy a húszas, harmincas éveikben járók szívesebben és gyakrabban váltanak munkahelyet, mint a korábbi generációk:

"Sokaknak folyamatosan új ingerekre van szükségük. Zavarja őket, ha nem haladnak elég gyorsan a szakmájukban, miközben senkiből nem lesz három év alatt főnök"

– mondta Göröcs Lili Melinda, és olyan kutatást is idézett, amely szerint a mostani egyetemisták jellemzően azt tartják ideálisnak, ha egy-két évet töltenek el egy munkahelyen.

Akik így gondolkodnak, azok nemcsak a munkahelyváltásokat, hanem a pályaelhagyást, azaz a különböző területek közötti váltást is könnyebben veszik. Ez már csak azért is könnyebb jelenleg, mert Magyarországon akut munkaerőhiány van. Ezért sok munkaadó nem is várja el a releváns munkatapasztalatot, képzettséget. A HR-esek is inkább azt nézik a végzettség helyett, hogy valaki mennyire akarja az adott munkát, van-e affinitása hozzá, könnyen betanítható-e. Ezek fontosabbak manapság, mint hogy valaki milyen konkrét szakmai tudást hoz az iskolából – persze vannak kivételek, elég például a különböző szakmunkákra, vagy az olyan speciális szaktudást igénylő pályákra gondolni, mint a jogászi vagy az orvosi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.