2018. augusztus 31., péntek

ÁLLÓHELYBEN FORGÁST IS TANÍTANAK HONVÉDELMI ALAPISMERETEKKÉNT PÉNTEKTŐL ISKOLÁSOKNAK


INDEX
Szerző: PÁNDY BALÁZS
2018.08.31.


A hivatalos tanévnyitó előtti napon megjelent csütörtöki Magyar Közlönyben szerepel Kásler Miklós miniszter rendelete a "honvédelmi alapismeretek" tárgy kerettantervéről. A HVG szúrta ki, hogy a rendelet szerint a gimnáziumokban már 2018/2019-es tanévben, vagyis péntektől alkalmazni kell a programban érintett 54 iskolának. 

A most 10. osztályt kezdő gimnazisták kimaradnak a képzésből, és a 2013-as Emmi rendelettel meghatározott katonai alapismereteket kell tanulniuk, amennyiben a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskola valamelyikében tanulnak.

A bevezetőben alig változtattak a korábbi alapismeretkhez képest. A mostani szerint a honvédelmi alapismeretek választható érettségi tantárgy, aminek tanítása tantárgyi keretek között biztosítja, hogy “a 14-18 éves korosztály megismerkedjen állampolgári kötelzettségeivel”.

Az igazi különbség, hogy az új kerettanterv alaki felkészítéssel kezd, így többek között a biztonságpolitikai környezet, szövetségi rendszerek, NATO, modern hadviselés, térképtan helyett először a következő elsajátítandó ismeretekre kell szert tenniük, mint:

- Vigyázz! Pihenj! parancsokra történő szabályos tevékenység

- Fordulatok állóhelyben
- Tiszteletadás módozatai, a jelentés, jelentkezés legfontosabb szabályai.

A teljes tantervet a Magyar Közlönyben itt olvashatja.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.