2018. augusztus 16., csütörtök

AMERIKA OKOSABBAN AKAR VISELKEDNI ORBÁNNAL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.08.16.


Több külföldi cikk is foglalkozik az amerikai-magyar kapcsolatok várható alakulásával, a lapok többek közt arról írnak, a washingtoni kormányzat Orbán Viktor magyar miniszterelnök illiberalizmusa felett is szemet hunyhat... 

Donald Trump amerikai elnök számba veszi azokat a populista vezetőket, akikre érdemes figyelni, és most Orbán Viktor magyar miniszterelnök került sorra – ez derül ki a Bloomberg amerikai hírügynökség cikkéből, amelyben David Cornstein amerikai nagykövet is beszélt az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok jövőjéről.

A Fehér Ház eláll a magyar demokrácia nyilvános kritikájától, szemben a korábbi Obama-kormányzattal, amely elszigetelte Magyarországot. Csak bírálni, nem jó stratégia – szögezte le Cornstein, hozzátéve, hogy nem csak a kormánnyal akar jóban lenni, hanem a magyar néppel is. Így sokkal inkább egyetértés lesz a migránsellenes és euroszkeptikus politikában.

Több barátság, több amerikai gáz

Cornstein úgy látja, az elszigetelés korábbi politikája nem vezetett eredményre, ezért sem érdemes azt folytatni. Amerika célja Magyarországot még szorosabb NATO-szövetségessé tenni, és arra bírni Orbánt, hogy Magyarország cseppfolyós földgázt vásároljon Amerikától az orosz függőség csökkentéséért. A cikk egyúttal megemlíti, hogy Ukrajna NATO-tagsága kapcsán azonban nézetkülönbségek vannak az Egyesült Államok és Magyarország között.

A cikk szerint a washingtoni kormányzat Orbán illiberalizmusa felett is szemet hunyhat, aminek egyik jele a független magyar médiának korábban ígért 700 ezer dolláros támogatás halogatása. Cornstein ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ragaszkodnak a CEU-hoz, akárcsak a hagyományos értékrendhez, így a jogállamhoz, a sajtó- és szólásszabadsághoz. „De okosabbnak kell lennünk” – fogalmazott az amerikai nagykövet. A diplomata szerint, még ha nem is értenek teljes mértékben egyet szövetségeseikkel, akkor is tiszteletet kell tanúsítani irántuk s barátságosnak lenni velük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.