2018. augusztus 3., péntek

AMIKOR A ROMA HOLOKAUSZTRA EMLÉKEZÜNK, GONDOLJUNK A LEGSZEGÉNYEBBEKRE IS

MÉRCE
Szerző: MÁRTON JOCI
2018.08.02.


Világszerte augusztus 2-án emlékezünk a roma holokauszt áldozataira. A romák szenvedéstörténetének cigány megfelelője a Porajmos, jelentése „elpusztítás, elnyeletés”. Azok előtt hajtunk fejet, akiket a kegyetlen diktatúra üldözött, családjaiktól elhurcolt, mérhetetlen szenvedésnek tett ki, valamint azokra, akiknek a sötét hatalom a halált, a teljes megsemmisítést rendelte el. A kutatások az áldozatok számát az akkor élő európai romák egyharmadára becsülik, hazánkban Karsai László történész kutatása alapján ez a szám ezerre, azoké, akiket elhurcoltak vagy embertelen, fájdalmas kísérleteknek vetettek alá, tízezerre tehető.

Ha az érdek úgy kívánja…

A romák ellen elkövetett brutális, több esetben halált okozó támadások azonban nem maradtak példa nélküliek a második világháború befejezésével.

A támadókat nem hatalmazzák fel törvények, nem állnak mögöttük közvetlenül kormányzó hatalmak, viszont a megfékezésükért tett erőfeszítések mértékét az éppen aktuális politikiai érdekek határozzák meg.

Magyarországon tíz évvel ezelőtt vette kezdetét egy alaposan kitervelt, kifejezetten romák ellen irányuló gyilkosságsorozat, aminek következtében hat ember életét oltották ki, köztük az ötéves Csorba Robikáét, emléke legyen áldott.

Idén június 23-án az ukrajnai Lemberg külvárosában a C14 nevű neonáci szervezet tagjai csaptak le késekkel, baseball ütőkkel magyar származású romák átmeneti otthonaira, négy embert súlyosan megsebesítettek, köztük egy 10 éves gyermeket, egy 24 éves fiatalembert, Papp Dávidot pedig különös kegyetlenséggel kivégeztek. A gyilkos támadás nem volt minden előzmény nélküli, hiszen már hetekkel ezelőtt lehetett hallani a város szélén kunyhókban élő romák félmilitáris szervezetek által elszenvedett zaklatásairól, melyek során az elkövetők kimondottan magyarul beszélő romákat vettek célba, az egyik ilyen esetről videófelvétel is keringett a közösségi oldalakon.

A szóban forgó neonáci szervezet a kijevi önkormányzattól 1,5 millió hrivnyát (15 millió Ft-nak megfelelő összeget) kapott a fiatalok körében folytatott hazafias nevelés megvalósítására.

A magyar kormány nem riad vissza, ha politikai érdeke úgy kívánja, szembemegy az ukrán kormánnyal – gondoljunk csak a készülődő ukrán nyelvtörvényre vagy idézzük fel a kormány határozott fellépését a felgyújtott ungvári magyar iroda kapcsán.

A szó szerint kivégzett Papp David méltóságáért való kiállás viszont valljuk be, nem hoz túl sokat a “homogén nemzeti politika” asztalára, így hiába lenne jogos a fellépés, ez ezúttal is elmarad.

Ma is a legszegényebbek a legkiszolgáltatottabbak

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy azok a romák, akik a támadásokat elszenvedik, rendkívül rossz szociális körülmények között élnek, a társadalomban elfoglalt alacsony pozíciójukból adódóan az érdekérvényesítő képességük is drasztikusan alacsony. A magyarországi gyilkosságsorozat roma áldozatai is telepeken, az utcák utolsó házaiban éltek. Az érintett kárpátaljai roma családdal kapcsolatot ápoló Szenczy Sándor lelkész (a Baptista Szeretetszolgálat elnöke) az ATV Start műsorában is megerősítette, hogy soha senkinek sem ártottak, ha tehették, még tagdíj-hozzájárulást is fizettek az egyházközösségnek, a várostól távol, nejlonzacskókból készített saját építésű kunyhókban húzták meg magukat, szeméttelepeken gyűjtött rongyok és más, még értékesíthető hulladékok eladásából éltek.

A roma holokauszt áldozatainak túlnyomó részét sem palotákból és bársony székekből hurcolták el, az áldozatok számának megbecslését is nehezíti a módszer, amit a nácik a romák ellen alkalmaztak. Gyakoriak voltak a razziák, amelynek során az erdőszélen élő embereket vették célkeresztbe, akiket a helyszínen meggyilkoltak mindenféle dokumentáció nélkül.

Eszemben sincs összehasonlítani azt a politikai klímát, amelyben a ma élő romák élnek azokéval, akik átélték a holokausztot,

viszont emlékezésünk nem teljes akkor, amikor a holokauszt áldozatainak védtelenségéről, kiszolgáltatottságáról nem ejtünk szót, ennek van ugyanis mai politikai üzenete...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.