2018. augusztus 10., péntek

AMIT ORBÁN CSINÁL, AZ BETEKINTÉST ENGED ABBA, MIKÉNT FOGJA VÉGEZNI AZ EU - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.10.


- Orbán számára jelenleg még fontos a brüsszeli pénz és katonai védelem, de hosszú távon tönkreteszi az uniót - írja a konzervatív Wall Street Journal

- A nemzeti szuverenitásra oly érzékeny magyar miniszterelnök simán belegázolt a belga belügyekbe, amikor harcra buzdította egy no name flamand neonáci szervezet tagjait

- Netanjahu túllépett a magyar zsidóság érdekein és véleményén, amikor összepacsizott Orbán Viktorral

Wall Street Journal

Magyarország futó pillantást kínál arra, miként végzi Európa, miután Orbán Viktor, az egykori ellenzéki Putyinhoz törleszkedik és azt gondolja, hogy vége a liberalizmus korának. A lap két munkatársa által írott hosszú jelentés a nyugati határon kezdődik, mégpedig azzal, hogy a kémelhárítás nemrégiben rá akart állni egy ismert orosz hírszerzőre, aki éppen belépett az országba, ám a budapesti központ nem engedélyezte a műveletet. De ebben beavatottak szerint nincs semmi meglepő, mert az orosz titkosszolgálat már egy ideje ugródeszkaként használja Budapestet a Nyugat elleni tevékenységhez. Az amerikai és európai illetékesek hiába tiltakoznak a kormánynál, amely szerintük közelebb áll az orosz elnökhöz, mint hozzájuk. Széttöredezik az európai szövetség, amire Moszkva buzgón rásegít. A Kreml ezúttal a tekintélyelvű vezetési stílust adja el, amely gúnyt űz a liberális demokrácia finomságaiból.

Ehhez a legfőbb partner Orbán Viktor, aki újabb lázadást irányít, miután úgy véli, hogy az eddigi világrendnek leáldozott, viszont felvirradt Oroszországnak, illetve az általa megtestesített politikai modellnek. Korányi Dávid a washingtoni Atlanti Tanács elemzője szerint a miniszterelnök van annyira gyakorlatias, hogy az országot egyelőre ne vigye ki sem ez EU-ból, sem a Nato-ból, tekintve a pénzügyi támogatást és a biztonsági ernyőt, de úgy gondolja, a századot a keleti kormányzási forma fogja meghatározni. A politikus a legnyíltabb kihívást jelenti a közös szabályokkal és értékekkel szemben és az egymást váltó amerikai nagykövetek hiába próbálták jobb belátásra bírni. A magyar diplomatáknak jelenteniük kell, hogy miről tárgyaltak amerikai hivatalos személyiségekkel, de egyébként is korlátozniuk kell az ilyen megbeszéléseket.

Saját miniszterei ellenezték, Orbán mégis belevágott Paks bővítésébe, noha az fokozza az ország függőségét. Egy magas rangú Fideszes elismeri, hogy a jelek szerint az üzlet csak az oroszok számára előnyös. Ugyanakkor nyugatbarát magyar tisztségviselők figyelmeztetnek, hogy Putyin az uniós államok politikai és üzleti elitjét igyekszik megnyerni, mert azt hiszi, hogy ily módon gyengítheti a szervezetet, mivel az szerinte az orosz nagyhatalmi törekvések útjában áll. Orbán ezzel szemben bízik abban, hogy túljárhat a szintén cinikus orosz vezető eszén és képes egyensúlyozni a jelentős államok között. Egy magyar bankár szerint azonban a játék kockázatos és beletörik a bicskája.

Politico

Az európai liberálisok strasbourgi frakcióvezető-helyettese úgy reagált egyik konzervatív képviselőtársának sürgetésére, miszerint az EPP-nek ki kell raknia a Fideszt, hogy az olyan populisták, mint Orbán Viktor csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Sophie In’t Veld abban teljesen egyetért Anna Maria Corazza Bildttel, hogy nem vált be a Néppárt taktikája, mármint hogy ha nem zárja ki a magyar kormánypártot, akkor képes befolyásolni annak nyílt háborúját a demokrácia és a migráció ellen. Mert éppen az ellenkezője történt: más pártok követik a magyar politikust a szélsőség felé, így a pártcsalád mélyen megosztott.

Ám nem Orbán a fő baj, ő csupán annak legmarkánsabb jelensége. Itt teljesen át kell alakítani a földrész politikai szerkezetét, mert a törésvonalak immár nem a jobb- és baloldal között futnak, hanem túlságosan is gyakran azokon belül. Napjainkban a populista-nacionalista erők a legtöbb nagy pártban megtalálhatóak. A következmény: a bénultság. Az EP-képviselők nem tudnak választani a párthovatartozás, illetve a saját értékeik és meggyőződésük közül. Trump, a Brexit és Putyin korában az Európa-párti köröknek egyesülniük kell. A jövő évi kontinentális választások alkalmat kínálnak új szövetségek alakítására. Olyan EU kell, amely a szolidaritáson, az egyenlőségen, a pluralizmuson, a jogon és a szabadságon alapul, de leginkább értékközösség és politikai unió.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.