2018. augusztus 18., szombat

ARANYKÉZ UTCAI ROBBANTÁS: A BESÚGÓK EGYSZERRE DALOLNI KEZDTEK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: RIBA ISTVÁN
2018.08.18.


Közel két évtizedbe telt, mire megoldották a kilencvenes évek legnagyobb port felvert bűnügyeinek a rejtélyét, ám továbbra is maradtak sötét foltok az alvilág akkori szerveződésének körülményeiben, rendőri, titkosszolgálati, ukrán és orosz kapcsolataiban.

Négy halott, huszonöt súlyos, illetve életveszélyes sérült – az 1990 utáni magyarországi maffialeszámolások legvéresebbike volt a húsz évvel ezelőtti budapesti Aranykéz utcai robbantás. A célpont Boros József Károly volt, aki cégeit Boros József Tamásként jegyezte, és szívesen használta Borossként a nevét. Nem véletlenül, hiszen több társaságban is azt adta elő, hogy ő Boross Péter belügyminiszter, majd miniszterelnök fia. Boros meggyilkolása a magyar alvilág háborújának egyik mérföldköve volt, a rendőrségnek azonban másfél évtizedbe telt, amíg megtalálta az elkövetőket.

A bíróság jogerős ítélete szerint Borost, Portik Tamás megbízásából, egy szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác ölte meg. Portik a kilencvenes évek elején éjszakai portásból lett milliárdos olajvállalkozó, s a rendőrség szerint a magyarországi alvilág egyik meghatározó alakjának számított. A felelősségre vonást egészen 2012-ig megúszta, ám akkor a rendőrök az ő személyében találták meg a tettest szinte valamennyi, nagy port kavart alvilági leszámolás mögött. Ő ölette meg 1996 novemberében Prisztás József vállalkozót, köze lehetett Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásához, és még az Aranykéz utcai robbantást is a számlájára írták. Többször megfogalmazódott, hogy egyéb leszámolások is a nevéhez köthetők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.