2018. augusztus 15., szerda

AZ ÁRNYÉKSZÉKI INAS

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.08.15.


Én nem is tudom, miről jutott eszembe ez a nemes és igen jövedelmező munkakör. Talán Lázár János új feladatáról. Mert tudjuk, a jó Lázár visszavonult a nagypolitikától, művelné kertjeit, mint egy Candide vagy L. Simon, élné a maga egyszerű, rusztikus életét, de jön a haza, épp, mikor Cincinnatusként szántogat, és hívja, szólítja, az eke szarva mellől, nem hagyja békén.

Lucius Quinctius Cincinnatus ilyen esetben elment harcolni az aequusok ellen, megverte őket, lemondott és szántás végére már haza is ért. Újból beállhatott az eke szarva mögé. Bölcs ember volt, ugyanis ha marad a hatalomban, mint dictator vagy bármi más, inkább kellett volna az eke elé fogni, ismervén az akkori Róma anyagi és politikai helyzetét. Lázár is újra sorompóba száll, ha még nem is ősz Toldiként, de reaktiválja magát, csak ő nem bajvívó lesz vagy hadvezér, hanem dohányzásügyi miniszterelnöki biztos.

Vagyis nemdohányzásügyi.

Vagyis valami.

Lássuk a meghatározást, hátha akkor tisztábban látunk. Azt mondja:

A miniszterelnöki biztos tevékenysége a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítésére, összehangolására irányul. Összehangolja a nemdohányzók védelme érdekében végrehajtandó rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozását, javaslatot tesz a dohányzókat és a nemdohányzókat egyaránt az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták irányába befolyásoló folyamatokkal kapcsolatos kormányzati álláspontra, megalkotja az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozására vonatkozó kormányzati koncepciót.” (Magyar Közlöny)

Valamint, ha jól értelmezem, csizmadia és kéjgáz is lesz, netán tűzoltó, katona, mi több, vadakat terelő juhász. Tűzoltó és katona azért, mert azoknak nem fizetik ki a túlórát, Lázárnak meg ezt a különös, szerteágazó és teljességgel meghatározhatatlan munkakört egyáltalán nem fizetik, ingyen fogja végezni, merő egy jóindulatból, legfeljebb egy titkárt kaphat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.