2018. augusztus 24., péntek

BEKAPCS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.08.24.


...Semjén Zsolt a föntebb idézett gondo­latot a Külhoni Magyarsá­gért Díjakátadása alkalmából tárta a nemzet nyilvánossága elé, s így érthető módon elsősorban a határainkon kí­vül élő honfitársaink or­szág- és nemzetépítő buzgalmával foglalko­zott. „A kormány megtet­te, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátte­ret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most. A kormány mindent biztosít a ma­gyar identitás megőrzé­séhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függet­lenül attól, hol él a világban” – vázolta fel sokat szenvedett népünk perspektíváit, elegánsan túllépve azon a körülmé­nyen, hogy a világ távoli országaiban élő magyarság nem csekély há­nyada épp azért él a világ távoli országaiban, mert elege lett abból, ami Szent István ál­lamában mostanság folyik. Evvel együtt az a kije­lentés, mely szerint a külhoni magyarság soha ekkora támogatást nem kapott, majdnem igaz. Annyi módosítással, hogy nem külhoni, hanem határainkon túli. A tágabb értelemben vett külhoni (amerikai, ausztráliai, kanadai, új­-z­élandi etc.) magyarság semmifajta támoga­tásra nem szorul, nem is kap effélét, a határokon túliakra viszont az áldás nagy cseppekben hull alá. Ha nem hisszük, pillantsunk bele a Magyar Közlöny 2017. évi 227. számába, csodálkozni fogunk.

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség háromszáznegyvenmil­lió, Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület négyszázhúszmillió, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség másfél milliárd, Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány kétmilliárd, Erdélyi Refor­mátus Egyházkerület huszonhétmilliárd és így tovább.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy Csonkamagyarország leg­égetőbb – jellemzően egyházi – szükségleteire már nincs pénze a kormányzatnak, ellenkezőleg. Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja egymilliárd, Jézus Társasága hatmilliárd, Don Bosco Szalézi Társasága hat és félmilliárd, Dunamelléki Református Egyház­kerület tizenkétmilliárd, Magyarországi Református Egyház harminc­egymilliárd és így tovább, oldalakon áthúzódó táblázatok, bennük sok-sok rubrika, a rubrikákban sok-sok pénz.

Ami a kulturális támogatásokat illeti, azokban is a határokon átívelő nemzet- és országépítés nemes szándéka dominál. Egymilli­árd-négyszázötvenmillió az Erdélyi Médiatér Egyesületnek, egymilli­árd-négyszázmillió az Előretolt Helyőrség Íróakadémia támogatására, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak viszont csak háromszázmil­lió. Fillérre annyi, amennyit a Kurultaj kapott. Ami az íróakadémiát il­leti, a határokon átívelő nemzet- és országépítés szellemi alapja a nemzeti irodalom, az pedig íróakadémia híján létre se jöhet. Cipőt a cipőboltból, írót az íróakadémiából. Ha pedig az íróakadémia élén olyan szellemi és erkölcsi kiválóság áll, mint Orbán János Dénes, a Magyar Idők kultúrrovatának vezetője, akkor a siker el nem marad­hat. Soké’ adják ugyan, mármint a sikert, de csodájára fog jár­ni a vi­lág. Ami pedig az Erdélyi Médiatér Egyesületnek nyújtott csak­nem másfél milliárdos támogatást illeti, avval kapcsolatban figyelemre méltó, hogy az egyesület önmagáról a saját weboldalán mindössze ennyit közöl: „Az Erdélyi Médiatér Egyesület 2013-ban alapított non­profit jogi személy, amelynek célja többek kö­zött az erdélyi magyar online élet alakítása. Elnöke Mohácsi László Árpád.” Az Átlátszó Er­dély szerint a médiatámogatási szerződés konkrétumokat egyáltalán nem tartalmaz, se költségvetés, se szak­mai program, semmi. Kormá­nyunk a derék erdélyi magyarokkal nem cicózik. Megmondják, men­nyit kérnek, odaadja.

Ez eddig bő százhúszmilliárd forint, viszont ugyanebben a Ma­gyar Közlönyben a sportinfrastruktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások forrásszükségletének biztosításáról is szó esik. Tartalmas lapszám. Sok-sok határon túli fociakadémia, kaptak a pén­zünkből egy-egy milliárdot, esetleg többet, a kiutaló személy pedig nemzet- és sportpolitikai orgazmusok hosszú sorát élte át. Részint fo­citámogatás, részint határokon átívelő nemzet- és országépítés, mindez egyszerre, egyazon papíron, ugyanazzal a tollvonással. Em­beri lénynek ekkora gyönyör ritkán adatik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.