2018. augusztus 17., péntek

EGYÁLTALÁN NEM JÓ ÖTLET MENTEGETNI EZEKET AZ ELVETEMÜLT JÓEMBEREKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.17.


Hát akkor szeretettel üdvözlök mindenkit, péntek van, nyakunkon a hosszú hétvége, meg lesz tűzijáték, meg hajrá Magyarország, meg minden! Szerintem gumicsizmában nem zoknit használnak, hanem kapcát – ezt bírta válaszolni a nálam évekkel és hasznos tapasztalatokkal bölcsebb kollégám arra a tegnapi felvetésemre, miszerint vajon Anikó asszony stoppolja a férjerura által széthasogatott zoknikat? Ez a szerintem meglehetősen jogos kérdésem annak kapcsán vetődött fel, hogy a valamelyik napos oldalon tenyésző, agymosóműhellyé csinosított, médiaorgánumnak álcázott bugyor ellelkendezte, hogy rászoruló diákok javára indít akciót az Ökumenikus Segélyszervezet (Ökumenikus Segélyszervezet via Lévai Anikó, úgy értem). Úgy szólt az örömhír, hogy Iskolakezdés együtt! címmel immár hetedszer hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet ezer gyerek beiskolázásának támogatására. Mielőtt nekem esne valaki azért, hogy elvitatom olyan nagyszerű emberek önkéntes-önfeláldozó munkáját, mint Wolf Kati, vagy Gyurta Dániel, nem róluk van szó. De valami tömény undort érzek midőn nem tűnik fel nekik, hogy miközben állandóan zsibbasztanak a sikertörténeteikkel, miközben tagadják, hogy itt bárki nélkülözne, miközben demagógoznak mindenkit, aki emlékezteti őket, hogy Feudáliában nem fenékig tejfel az élet, miközben tapossák, vegzálják a civileket, tudathasadt üzemmódban annak örülnek, hogy a Lévai asszonyról elhíresült, minden bizonnyal külföldről (is) támogatott civil szervezet most éppen a drágajó magyar emberekhez fordul, hogy ezer gyerek beiskolázása megtörténhessen. Ehhez pofa kell, de hálistennek abból van bőven.

Miután tegnap reggel megemlékeztem Orbán Viktor és Lovász László elmaradt díszvacsorájának történetéről, és titokban abban reménykedtem, lesz még tökösebb is ennél az elnök úr (annál, hogy halaszthatatlan külföldi utakkal menti ki magát az ünnepi táplálkozás alól), az MTA olyan közleményt adott ki tegnap, hogy minden ezzel kapcsolatos szavamat nevetséges pusztába kiáltásnak érzem. Azt írták a felelős csúcsértelmiségiek ebben a közleményben, hogy az akadémia és a kormány, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közti tárgyalások olyan irányba haladnak, hogy

„az MTA kutatóhálózatát (de nem az egész MTA-t) egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná. A kormányt képviselő tudósok így közvetlen kétoldalú kapcsolatot teremthetnek az ITM és az Akadémia között, megjelenítve a kormányzati prioritásokat, ugyanakkor közvetítve a kutatóhálózatban született felfedezéseket, és a 2-3 évente esedékes nemzetközi átvilágítás eredményeit.”

Szerintem a kormányt képviselő tudósok passzusnál már tök felesleges tovább olvasni, ez valami olyan képzavar, amit akkor is lehetetlen volna értelmezni, ha éppen nem arra menne ki a játék, hogyan hunyászkodjanak meg az akadémikus hölgyek és urak (nem az egész MTA) a focihuliganizmus nyelvét beszélő kereszténydemokratának csúfolt szotyolaköpködő kultúrát favorizáló kormányzás előtt. De még folytatták:

Az MTA törvényben foglalt kötelessége, hogy az Országgyűlés vagy a kormány kérésére, illetve saját kezdeményezésére kinyilvánítja szakmai véleményét az ország és a társadalom számára fontos kérdésekben. Az MTA a jövőben is a törvényeknek és saját szakmai szabályainak megfelelően fog működni.

Egyszerűen borzasztó. És nehéz eldönteni, hogy ez sima naivitás, vagy a túlélési reflex, de mindegy is. Köpedelem. Szóljon majd valaki e derék embereknek, hogy ezzel a lendülettel felejtsék el nyugodtan a saját szakmai szabályaikat, majd a kormánydelegáltak megmondják, merre nyílik az ajtó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.