2018. augusztus 10., péntek

ELÉG EGY APRÓSÁG, ÉS VISZIK A GYEREKEIDET, AZTÁN ÉVEKIG ALIG LÁTOD ŐKET

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.08.10.


- Az ENSZ és más szervezetek szerint Norvégia az egyik legjobb hely a világon a gyerekek számára.

- Mégis, elég egy pofon vagy egy rossz szó az iskolában, és a gyermekvédelem már emeli is ki a családból a gyerekeket, hogy nevelőotthonba helyezze őket.
- Szülők és szakértők ezrei tiltakoznak az eljárás ellen, volt olyan gyermekkiemelési ügy, amelyből nemzetközi botrány lett.
- Ráadásul a norvég gyermekvédelmi hivatalt több bevándorló család is azzal vádolja, hogy túl szigorúak velük. Eközben a hivatal egyik szakértőjéről kiderült, évtizedeken keresztül pedofil képeket gyűjtött a számítógépén.

Cecilie Oslo külvárosában lakik egy modern faházban. Egy téli napon félve nyitott ajtót a kislányával egy pszichológusnak és egy pszichiáternek, akik a gyermekvédelemtől érkeztek, hogy környezettanulmányt készítsenek róluk. A szakemberek érkezése nem volt váratlan, a hivatalnak már évek óta kétségei voltak afelől, hogy Cecilie egyedülálló anyaként képes ellátni a kislányát.

A félelmei be is igazolódtak, a két szakember a jelentésében azt írta, az anya és a gyermeke között nem látható megfelelő kapcsolat, a ház pedig nincs rendben tartva. Cecilie külön kiemelte, hogy nem sokkal karácsony után voltak, ő pedig vásárolt otthonra leértékelt mézeskalácsot, hogy majd a kislányával együtt bábut készíthessenek belőle. A nő szerint a gyermekvédelmisek ezt úgy értelmezték, hogy rossz anyagi helyzetben van.

Hogy lehet valakiről azt mondani, hogy szegény, csak mert leértékelt mézeskalácsot vett?” - kérdezte.

A hivatal végül állami gondozásba vette a kislányt azzal az indokkal, hogy az anya képtelen volt felismerni az igényeit, és tudtán kívül is mentális sérüléseket okozott neki. Cecilie azóta csak hét alkalommal láthatta a lányát, és nem is számít rá, hogy engedik, hogy vele legyen.

A kislány állami gondozásba vételét az oslói kerületi bíróság hagyta jóvá. A környezettanulmány két szerzőjét akkor tanúként hallgatták meg.

Idén áprilisban aztán egyiküknek - a férfi pszichiáternek - újra meg kellett jelennie a bíróságon. Csak épp vádlottként, ugyanis a számítógépen több ezer kisgyerekeket ábrázoló szexképet és videót találtak, köztük volt olyan is, amelyek kisgyerekek elleni erőszakot ábrázoltak.

A férfi - akinek a nevéről a norvég sajtó személyiségi okok miatt nem számolt be - a vallomásában beismerte, hogy már 20 éve gyűjt hasonló képeket. A rendőrség 2015-ben kezdte gyanítani, hogy a férfi gyermekpornót tölt le az internetről, de csak 2017-ben tartóztatták le. Azelőtt a pszichiáternek befolyásos pozíciója volt a norvég gyermekvédelmi rendszerben, amelyet norvégul csak Barnevernetnek neveznek.

Szakértőként rengeteg olyan egyéni vizsgálatban vett részt, mint amilyen Cecilie ügye is volt, ráadásul tagja volt a gyermekszakértői bizottságnak is. Ez az a bizottság, amely kiértékeli a szakértői jelentéseket.

A férfi letartóztatása, majd elítélése - 22 hónap börtönre ítélték - túlmutat önmagán, és újra a figyelem középpontjába állította Norvégiában a gyermekvédelmi szolgálatot, amelyet az elmúlt években egy sor szülő és szakértő is kritizált.

Egyszerűen azért, mert úgy gondolják, hogy a Barnevernet rengeteg gyereket vesz állami gondozásba, és ezzel indokolatlanul sok családot szakít szét.
- Az ok sok esetben csak annyi, hogy a hivatal szerint egyesek nem elég jók szülőknek.
- Vagy hogy elfenekelték a gyereküket.
- Egyesek pedig egyenesen azt vetik a hivatal szemére, hogy a bevándorló családoktól nagyobb arányban vesznek el gyerekeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.