2018. augusztus 12., vasárnap

ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ, VEZÉRMŰTENGELY NÉLKÜLI MOTOR - BEVERTÉK AZ UTOLSÓ SZEGET A DÍZELEK KOPORSÓJÁBA

VEZESS BLOG
Szerző: Vezess
2018.08.12.


Tisztán digitális szelepvezérlésű motort épített egy brit autóipari beszállító. A lehetőségek végtelenek.

Intelligens szelepműködtetés (IVA) néven mutatta be új, digitális szelepvezérlési rendszerét a brit Camcon autóipari beszállító. A rendszer végre rászolgált az intelligens jelzőre, hiszen teljes egészében számítógép-vezérelt: a szelepeket nem vezérműtengely kényszeríti mozgásra, hanem egymástól függetlenül, villanymotoros szabályozással működnek.

Nem csak vezérműtengely nincs, de szeleprugó sem: logikus módon a nyitást és a zárást egyaránt közvetlenül végzi a rendszer.

A lehetőségek határtalanok: bármely pillanatban, bármely fordulatszámon tetszőlegesen szabályozható a szelepnyitás, az emelés, az összenyitás mértéke. Egyetlen fordulat alatt teljesen zártról teljesen nyitottra változtatható a szelep állása, majd vissza – ez egy mechanikus rendszerrel megvalósíthatatlan volna.

A megoldás titka a sávszélesség: korábban is lehetett volna elektromechanikus szelepvezérlést építeni, de nem ilyen okosat, hiszen rengeteg számítást kell elvégezni ahhoz, hogy a szelepek mindig az igényeknek megfelelően dolgozzanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.