2018. augusztus 12., vasárnap

ELTE, SZÉGYEN A NEVED

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.11.


...Fájóan hiányzik az ELTE közleményéből legalább az utalás a tudomány védelmére, vagy a munkavállalók, az ott tanító kutatók, tanárok megvédéséről szóló félmondat.

Persze formál jogilag igaza van az ELTE-nek, hogy a minisztérium dönt az akkreditációkról, és én még azt se várnám el, hogy emellé odabiggyesszék, hogy a jog ebben az országban a kormánypárt szolgálatában áll. De talán azt megemlíthették volna, hogy a minisztériumnak a javaslat megalkotása előtt ki kellett volna a törvény szerint kérnie például a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság véleményét. Vagy azt is megemlíthették volna, hogy nem pártpolitikai, hatalmi szempontok alapján kéne meghozni ezt a döntést a minisztériumnak, hanem a társadalom érdekét kéne szem előtt tartania, ez pedig ennél a döntésnél nem történik meg.

A jog nem arra ad felhatalmazást a minisztériumnak, hogy visszaéljen vele a Párt érdekei szerint, hanem arra, hogy éljen vele a nép érdekeinek szolgálatában.

Belefért volna az is az ELTE közleményébe, hiszen igazán nem volt hosszú, hogy elmondják, az EMMI állítása, miszerint nincs piaci igény a szakon végzettekre, teljesen nevetséges, hiszen az ELTE-n még egyetlen évfolyam se végzett ezen a szakon, így ezt semmivel se tudja bizonyítani a minisztérium. Másrészt pedig ez egy mesterszak, amire 18-an járnak, így nem ez fogja a magyar munkaerőpiacot megrendíteni.

Pontosan ezeknek a mondatoknak a hiánya miatt az ELTE közleménye szégyenteljes, de sajnos nem meglepő. Ahogy a pártállam hatalma egyre jobban mindenre kiterjed, az ellenállás egyre kisebb lesz, úgy lesz egyre nagyobb luxus az igazság kimondása. AZ ELTE vezetői nyilván arra gondoltak, hogy feláldozzák ezeket a mondatokat az egyetemük védelme érdekében.

Csak hát ez az út járhatatlan, egyetlen ki nem mondott mondat se fog senkit megmenteni, ha le akarják őket gázolni. De minden ki nem mondott mondat egyre nagyobb teret ad arra, hogy bárkit legázoljanak.

Ha van olyan terv, hogy az ELTE nagyobb nyomás alá kerül, hogy ingatlanjait, vagy karjait veszítheti, hogy még rosszabb vezetés juthat az egyetem élére, hogy nem kapják meg az állami, egyetemi, kutatási pénzeket, az meg fog történni függetlenül attól, hogy kiáll-e a vezetés vagy sem, saját kollégái, saját munkavállalói, saját értékei mellett.

Ha pedig nem áll ki, akkor sajnos az a helyzet, hogy már nem is nagyon marad mit megvédeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.