2018. augusztus 5., vasárnap

ENNYIT FOGSZ FIZETNI, HA MOST VETTEK FEL FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYBE

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2018.08.04. 


Az Eduline kiszámolta, hogy körül-belül milyen havi költségekkel jár manapság, ha valaki felsőoktatásban vesz részt. Az adatokat nézve igencsak drága szórakozás manapság, ha valaki nem államilag finanszírozott képzésre jut be és/vagy nincs kollégiumi helye.

A legdrágább szakok 2018-ban az általános orvosi képzés (félévente egymillió-háromszázötvenezer forint, a négy egyetemen egységesen), a fogorvosi képzés (félévente szintén egymillió-háromszázötvenezer forint, bár itt rövidebb a képzési idő valamivel) és a gyógyszerészképzés (félévente nyolcszázezer forint).

A művészeti szakoknál se feltétlenül ússza meg olcsón a hallgató. A képzőművészeti szakokat körül-belül hétszázezerért lehet elvégezni, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képzései félévenként háromszázötven-nyolcszáz ezer forint között mozognak, a MOME öt-nyolcszázezer, a Színmű háromszázötven-kilencszázötvenezerért kínálja képzéseit.

A lakhatás is nehezített terep, az állami képzéseken résztvevők átlagosan 15-21 ezer, az önköltségesek 20-30 ezer körül kaphatnak kollégiumi helyet. Ha valakit viszont nem vesznek fel koliba, válogathat az albérletek közül: egy átlagos garzon Budapesten 120 ezer forint havonta, és vidéki városokban is 85-95 ezer forint között mozognak az árak.

A tankönyvek sem olcsók, ha valakit orvosira, vagy műszaki szakra vesznek fel, a tankönyvekért átlagosan 50-100 ezer forintot kell adnia, és akkor nem számoltuk az egyes szakokon a szükséges felszerelések, eszközök megvásárlását, ami szintén nem olcsó általában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.