2018. augusztus 3., péntek

EUGENIA S. LEE: A SZEKTÁK A POLITIKAI HATALOM SZOLGÁLATÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: EUGENIA S. LEE
2018.08.01.


Itt, Koreában is voltak keresztény alapon működő szekták, sőt, vannak most is, bár már korántsem olyan erősek, mint korábban. (Szekták alatt azokat a vallási közösségeket értjük, amelyek egy alapító személye és kultusza köré szerveződik, aminek alárendelődik az egész közösség hite és magatartása – A Szerk.)

Mivel Dél-Korea több vallású ország, nagyon liberális az egyházakra vonatkozó törvény. Gyakorlatilag bárki létrehozhat ilyet, nem kap állami támogatást, az adományokból kell fedeznie a fenntartása költségeit. Amíg törvénytelenséget nem követ el egy gyülekezet, addig azt tanít, amit akar. Van például egy meglehetősen népszerű, ám ártalmatlan szekta, amely a buddhizmust és a protestáns kereszténységet szeretné közös nevezőre hozni, vélhetően nem túl nagy sikerrel, bár a befogadó attitűddel rendelkező buddhistákat ez nem igazán zavarja, ellenben a karót nyelt protestánsokat annál inkább. Pádzsuban (Paju) van egy templomuk, egész érdekesen néz ki, a teteje buddhista pagodára hajaz, maga az épület pedig egy protestáns templomra, ahol Jézus és Sákjamuni Buddha jól megfér egy oltáron, vagy min.

Voltak azonban itt egészen csúnya szektás dolgok is az elmúlt kilenc évben, amikor is a hatalmat a konzervatív párt gyakorolta. A hírhedt kompbaleset, a Szevalhó elsüllyedése, háromszáznál is több gyermek halála világított rá arra a tényre, hogy a politika és némely keresztény szekta milyen szorosan fonódik össze. A komp ugyanis ennek a Kuvanpá nevezetű szektának a tulajdonában volt, egy kiszuperált japán hajó, melyet átépítettek, felrúgva minden szabályt, fittyet hányva a biztonságra, majd az így megbarkácsolt tengerjárót sokszorosan túlpakolták áruval és utassal, aminek következtében az felborult egy viharos éjjelen. Az engedélyeket természetesen súlyos kenőpénzek ellenében kapták meg.

Ügyészségi vizsgálat jött, de még azt megelőzően az oknyomozó újságírók úgy vetették rá magukat a témára, mint véreb a lelőtt vadkacsa nyomára. Ezt a jelenséget nevezik a világ szerencsésebb felén a szabad sajtó hatalmának. Egy szó, mint száz, kiderült amit fentebb leírtam, így elfogató parancsot adtak ki a szektavezér Ju Bjang Van ellen, aki akkor már a hívei között bujkált, elhagyva fényűzően gazdag rezidenciáját. Pár nappal később, a sajtón keresztül üzent a politikai hatalomnak, ha ő kinyitja a száját, nem marad szabad ember Jaidón. Jaidó egy kis sziget a Hán folyó közepén, pont, mint a Margitsziget, a főváros kellős közepén. Ott van a Parlament épülete, a Trump-tornyok, és Dél-Korea pénzügyi központja is. Az üzenet tehát egyértelmű volt, és egyértelműen arra utalt, hogy szoros összefonódás van a politikai hatalom, és az egyébként békésnek tűnt, organikus termékeket előállító szekta vezetése között. Hogy, hogy nem, egy hét múlva Ju Bjang Van-t holtan találták az ország egész más részén, egy rizsföld melletti árok partján. A halál okát ma sem tudják, idegenkezűségre utaló jelet nem találtak, de hát létrával sem célszerű éjjel autózni, azt mondják.

Ekkor roggyant meg első alkalommal a szilárdnak tűnő konzervatív hatalom, ez vezetett aztán számos lépésen keresztül Pák Kün E. korrupt hatalmának idő előtti bukásához, ami a lehető legjobb, ami történhetett Korea modernkori történelmében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.