2018. augusztus 23., csütörtök

EZÉRT VÁRNAK KI A LAKÁSÉPÍTÉSEKKEL - AZ ÁREMELKEDÉSEK MIATT A VÁLLALKOZÓK MENEKÜLNÉNEK A SZERZŐDÉSEKBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.23.


Már most visszaveti az új lakásépítések elindítását az áfa 2019-es visszaemelése. Egyre többen pedig azért várnak ki az építtetéssel, hátha újabb lakásépítési ösztönzőket jelent be a kormány. Az áremelkedések miatt sokan menekülnének ki a szerződéseikből – derül ki az építőipar vállalkozások körében végzett felmérésből. 

Jelentősen bővült az elmúlt időszakban az építőipari munkák iránt a fizetőképes kereslet minden alágazatban. A cégek nagy értékű szerződéseket tudtak kötni az elmúlt hónapokban, azonban a vállalkozások a korábbi években nem készültek fel a növekvő kereslet kielégítésére, ezért nehezebb kivitelezőt találni, a határidők kitolódnak, és az árváltozások is komoly feszültséget keltenek a piacon – derül ki abból a felmérésből, amit Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) készített tagvállalatai körében. A megkérdezett 400 építési vállalkozó között mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás egyaránt megtalálható, országos lefedettséggel.

Míg az építőanyagok árai idén többségében 8-13 százalékkal nőttek (hőszigetelő anyagok 20, beton 12, tégla 13, tetőcserép 9, faanyagok 9 százalékkal), a személyi jellegű kiadások 13-21 százalékkal, és az egyéb költségek is 12-13 százalékkal drágultak. A vállalkozók hasonló áremelkedést várnak 2019-re is.
A drágulás hatása

Ezek az árváltozások komoly kockázatot jelentenek a kivitelezés során a többi alágazatban is, így minden területen kulcsfontosságúvá vált, hogy milyen gyorsan lehet a beruházásokat befejezni. Azoknak a cégeknek, amelyek korábban a 2016-os áron szerződtek, a megvalósíthatóság érdekében műszakilag át kellett szabniuk a létesítményeket a megrendelő egyetértésével, vagy meg kellett emelniük a vállalási áraikat. Vannak, akik megegyezés híján próbálnak kimenekülni a szerződéseikből – derül ki a felmérésből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.