2018. augusztus 27., hétfő

FT: AZ OLCSÓ MUNKAERŐ KORA LEJÁRT, MODELLVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG A VISEGRÁDI ORSZÁGOKBAN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.08.27.



Húsz év szinte töretlen növekedése után fordulópont előtt állnak a közép-kelet-európai gazdaságok, azaz a Visegrádi négyek tagállamai – írja a Financial Times a térség munkaerő-piaci és demográfiai trendjeiben dekódolt változásokat elemezve. A V4-ek három tagállama külföldről pótolná a munkaerőt, a magyar döntéshozóknak azonban ezúttal is valami más jár a fejükben.

Amikor Jan Wroblewski lengyel hotellánc-tulajdonos megoldást keresett a hiányzó munkaerő problémájára, egy közvetítő cég váratlan ajánlattal kereste meg: miért nem pótolja az alkalmazottakat a Fülöp-szigetekről? A menedzser számára először különösnek tűnt az ötlet, hogy tízezer kilométerről távolabbról importáljon vendégmunkásokat, de miután munkatársaival elemezték a helyzetet, rájöttek, hogy a lengyel és a Fülöp-szigeteki emberek között talán nincs is olyan nagy különbség, például az utóbbiak is katolikusok, így könnyebben integrálódnak majd a helyi társadalomba a szállodás elképzelése szerint. Wroblewski most abban bízik, hogy sikerül üzletet kötnie a vendégmunkásokról, és nagyobb szerződésekben is gondolkodik.

A szállodamenedzser problémái ismerősen csenghetnek a visegrádi országokban, ahol a munkanélküliség újabb és újabb negatív rekordokat dönt, és a munkaerőhiány kezd komoly visszafogó erőként hatni a gazdaságra. A 2004-es EU-csatlakozás óta a tagállamok a rendelkezésre álló olcsó, jól képzett munkaerővel vonzották be a nemzetközi nagyvállalatokat, ezen alapult a nagyívű növekedés, ami az Európai Unió történetének egyik legnagyobb gazdasági sikere lett. Ám ahogy a munkaerő-piaci helyzet élesedik, úgy válik a modell egyre fenntarthatatlanabbá, és a négy visegrádi állam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia hamarosan gazdaságpolitikai keresztúthoz ér...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.