2018. augusztus 28., kedd

"HÁLÁS FELADAT OLYANÉRT DOLGOZNI, AMI ENNYI EMBERNEK FONTOS"

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS BLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓOKTATÁS
2018.08.28.


Augusztus elején 21. alkalommal rendezték meg a Szakkollégiumi Mozgalom hagyományos nyári rendezvényét, a Szakkollégiumok Nyári Találkozóját, vagyis a Nyatát a Balaton partján. Részt vettünk rajta, és ennek apropóján beszélgettünk a szervezőkkel szakkolis létről, a Szakkollégiumi Mozgalomról és a táborról.

A szakkollégiumok az egyetemek mellett különböző formációban működő tehetséggondozó közösségek, amik egyszerre ötvözik egy kollégium sajátosságait, hiszen a tagok többnyire együtt laknak, és egy szakkörét vagy tudományos diákkörét tekintve, hogy ezeken belül komoly szakmai munka folyik. Összetételüket tekintve ezek a szakkollégiumok nagyon sokszínűek: van, amelynek tagjai egy egyetem egy karáról származnak, mint a Bibó István Szakkollégium, van, ahol egy egyetem különböző karaira járó hallgatók vannak, mint az Eötvös Collegium és olyan is van, ahova különböző egyetemek diákjai is jelentkezhetnek, mint a Társadalomelméleti Kollégium.

A Mozgalom

A Szakkollégiumi Mozgalom ezeknek a szervezeteknek az összefogó, érdekegyeztető fóruma. A Mozgalom legfőbb elvei az önkormányzatiság és a demokratikus működés, célja és feladata pedig, hogy definiálja a szakkollégiumok feladatát és helyét a felsőoktatás rendszerében, illetve, hogy különböző fórumokon érvényesítse a szakkollégiumok érdekeit. A szervezőkkel és pár, a Mozgalomban aktív szerepet játszó taggal beszélgetve az derült ki, hogy a Mozgalom lényege és egyben legnagyobb szépsége, hogy olyan erős értékeken áll, amik a mindennapi működést meghatározzák, és jó üzenetet tud közvetíteni kifelé is, hogy ezekről az értékekről nem csak beszélgetni és álmodozni lehet, hanem ugyan szűk körben, de lehetséges a megvalósításuk. Ilyen például az önkormányzatiság, hogy a közösség tagjai magukénak érzik a közösség dolgait és problémáit, ehhez kapcsolódóan a proaktív, önkéntes munkavégzés, valamint a szakmai kiválóságra való törekvés. Emellett pedig erős közösséget jelent, ami képes kiállni olyan dolgok mellett, amit fontosnak tart. Erre jó példa a Minority SafePackkel kapcsolatos akció, ami a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogainak kiterjesztésével kapcsolatos európai polgári kezdeményezés támogatásában és a megfelelő számú aláírás összegyűjtésének segítésében valósult meg.

A Mozgalomnak több szakkollégiumokat összefogó eseménye van, például az Interkoll, amit havonta-kéthavonta rendeznek meg, és gyakorlatilag a szakkollégiumok vitafórumaként üzemel. Ezek többnyire adminisztratív jellegétől merőben eltérő program azonban a Nyári Találkozó, vagyis a Nyata, ami a Mozgalom legnagyobb programja, idén rekordközeli, 300 közeli résztvevővel. Ennek lényege, hogy az érdeklődő kollégisták pár napra elvonulnak, és különböző programok keresztül tudnak gondolatokat cserélni, illetve egymással ismerkedni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.