2018. augusztus 2., csütörtök

HASZNÁLT LAKÁSRA DRÁGÁBB A KÖLCSÖN - A PÉNZPIACI KAMATOK MÁR CSÖKKENNEK , DE A BANKOK FOLYTATJÁK A KAMATEMELÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.02.


Idén júniusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett statisztikája szerint drágultak a lakáshitelek. Az adatokat részletesebben megnézve jól látszik, hogy míg az új lakásokra alacsonyabb, a használtra jóval magasabb kamatra adtak kölcsönt a bankok. A kamatemelések ebben a hónapban is folytatódnak.

A pénzpiaci kamatok (Bubor) a korábbi jókora megugrás után mostanra alaposan visszarendeződtek– mutatta ki az Azénpénzem.hu. A volt devizahitelesek számára irányadó (hacsak időközben nem váltottak hosszabb kamatfixálásra) háromhavi kamat körülbelül egy hónap alatt majdnem a felével lett kevesebb. A hathavi periódusban a kamat több mint harmadával, az éves pedig negyedével alacsonyabb most, mint volt július elején. (A rövidebb friss értékek folyamatosan nyomon követhetők az Azénpénzem.hu címoldalán.)

Közben megindultak a banki kamatváltoztatások. Persze olyan konstrukcióknál, amelyeknél fix a kamat, a többinél automatikusan követik a feltételek a piaci mozgásokat. Például a CIB tudatta: augusztus 1-jétől az Otthonteremtési kamattámogatott hitelek 0,26 százalékponttal drágulnak. Valamivel többe kerülnek az Új Otthon II. lakáshitelek is.

Egyre élesebb a különbség a hitel összeg alapján

A Budapest Bank (BB) már egy hónappal ezelőtt megemelte a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatát. Nem is kevéssel. Például 10 éves kamatperiódus esetén a kamat 5,88 százalékról 6,52 százalékra emelkedett. A drágulás nem érintette viszont a 10 millió forintnál nagyobb kölcsönt felvevőket, tőlük változatlanul 4,58 százalékot kér a BB. A K&H egy héttel ezelőtt lépett. Miközben a 3-15 éves kamatperiódusoknak emeltek, a 20 évre fixált kamatot lejjebb eresztették. A Raiffeisen augusztus elsejétől közzétett kondíciós listájában nincs kamatemelés, de csak azért nem, mert a bank ezt már korábban végrehajtotta. Az 5 éves kamatperiódusban jelenleg 0,75 százalékponttal is magasabb lehet a kamat a júniusinál

Az Erste augusztus 1-jétől szinte minden fix kamatán emelt. Például az 5 éves kamatperiódusos lakáshitelek nyugodtan mondhatjuk, hogy meredeken, 1,1 százalékponttal drágultak. Ugyanez az emelkedés viszont „csak” 0,35 százalék, ha ügyfelük 10 millió forintnál nagyobb kölcsönt vesz fel. Egészen más viszont a helyzet a 10 évre fixált kamatok esetében. Ebben a kategóriában az 5 millió forint alatti hitelek némiképp drágultak, magasabb összegre azonban csökkentett a bank a kamaton. Tízmillió forint felett 0,7 százalékot (a részletes feltételeket itt nézheti meg). Érdemes még megemlíteni, hogy az Erste közben nagyot emelt az elérhető kamatkedvezmények mértékén (ezek például a jövedelemtől függnek)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.