2018. augusztus 15., szerda

HIBÁK, AMIKET ELKÖVETHETSZ SPANYOLORSZÁGBAN


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Lori
2018.08.15.


Nem csak a magyarok egyik kedvenc nyári célországa Spanyolország, a nyaralás sokakat csábít a tengerpartra vagy éppen Madridba. A fővárosban él immár tíz éve Lori, aki azt szedte össze, mire érdemes odafigyelni annak, aki a mediterrán országban töltené a pihenését.

Magyar időbeosztás szerint étkeznél

A spanyolok (katalánok, baszkok, stb.) teljesen más életritmusban élnek, mint Európa nagy része, szóval ha valaki délben akar ebédelni, vagy délután 6-kor vacsorázni, arról rögtön kiderül, hogy turista.

Eleve reggel később ébrednek, és nincs is értelme a kapkodásnak, egy kényelmes reggeli után indul a nap, ami olyan 13-14 óra felé be is áll. Ekkor jön a szieszta, aminek része egy lassú és nem túl megterhelő ebéd is. (Helyszínfüggő, de például a déli országrészben ezen idő előtt nem is nagyon nyitnak ki az éttermek, vagy ha igen, akkor sok szerencsét kivárni a rendelés megérkezését.)

Utána szépen mindenki elvonul pihenni, és 17 óra előtt a fű sem nő. Akkor elkezdődik az élet, kinyitnak az üzletek, de étterembe 19-20 óra előtt nem nagyon érdemes menni, és azon se legyünk meglepődve, ha este 9-kor tök egyedül üldögélünk benne.

A helyiek ugyanis nagyjából 22 óra környékén kezdenek vacsorázni, ilyenkor egész családok (gyerekekkel) mennek és simán van éjfél, mire befejezik. Nem csoda, hogy másnap későn kelnek...

Éttermi rendelés

Ha már étterem: a helyzet az, hogy a legtöbb spanyolországi egységben hétköznapokon van napi menü. Amire persze hajlamos az ember legyinteni, ami elég komoly hiba, lévén ezek a menük – jók. A magyarázatért történelmileg egészen Franco idejéig kell visszamennünk az időben.

Ő forszírozta ugyanis, hogy a spanyolok jussanak elérhető áron megfelelő minőségű ebédhez. Márpedig ha egy diktátor forszíroz valamit, annak nem nagyon szokás ellentmondani.

Franco azóta már sehol, a viszonylag olcsó (kb. 10-12 euróra kell gondolnunk, persze ezt városa és azon belül az étterem helye is befolyásolja) menü megmaradt. Mivel ez általában három fogást (előételt, főételt, desszertet) jelent, kellemesen jól lehet vele lakni (nyáron egyébként is baromi meleg van, nem hiányzik a nagy trakta).

Szóval ebédidőben (ami a spanyoloknál ugye inkább 2 óra magasságában van) felejtsük el az a la carte-rendelést és nyugodtan menjünk rá a menüre (és ha gazpachót látunk az étlapon, ne hagyjuk ki)!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.