2018. augusztus 25., szombat

HIVATALOSAN IS ÖSSZEÉR AZ ORBÁN-MÉSZÁROS VAGYON, AMERIKÁBAN IS VIZSGÁLJÁK A MICROSOFT MAGYAR MUTYIJÁT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ 
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.08.24.


Index: Tiborcz összeállt Mészárosékkal

Jelentősen átalakul a Mészáros Lőrinc-féle Appeninn Holding Nyrt. tulajdonosi szerkezete és menedzsmentje, a Konzum-csoport és a Tiborcz István érdekeltségében lévő BDPST ugyanis stratégiai partnerségre lép. A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakciónak megfelelően a Konzum PE Magántőkealap értékesíti a tulajdonában lévő 20,59 százalékos részvénycsomagot a Tiborcz István érdekeltségében lévő társaságnak. Tóth Judit vezérigazgató elmondta: a BDPST Group prémiumkategóriás ingatlanokra fókuszál, elsősorban leromlott állapotú, műemléki épületek helyreállítására. Az Appeninn pedig éppen jól jövedelmező ingatlanokat keres.

WSJ: az amerikai hatóságok is nyomoznak a magyar Microsoft-botrány miatt

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) is vizsgálja, hogy a Microsoft 2013-2014-ben korrupciós ügyletekbe keveredhetett-e Magyarországon – ismertette a WSJ cikkét a Népszava. A hivatali gyanú szerint az IT-óriáscég a szoftvereit közbeiktatott vállalkozásokon keresztül értékesítette a magyar kormányzati intézményeknek, a haszon jelentős része ezeknél a cégeknél csapódott le. Azok pedig a profitból magyar kormányzati tisztségviselőket fizethettek le. A WSJ-nek nyilatkozott David Howard, a Microsoft egyik vezetője, aki lényegében megerősítette a hírt: eszerint a Microsoft tud arról, hogy 2014-ben “valószínűleg szabálytalanul járt el”. A gyanús tranzakciók 2013 és 2014 között zajlottak, és az amerikai hatóságok vádja szerint öt másik országban is hasonlóan járhattak el a Microsoft képviselői. A Népszava információja szerint a 2014-es választások után az uniós támogatásból bonyolított állami informatikai fejlesztések kulcsszereplője lett Tiborcz István, illetve testvére, Tiborczék emellett 2015-ben jelent meg tulajdonosként a szoftverek kereskedelmével is foglalkozó HCS Experts nevű cégben. Tiborcz érezése után a HCS árbevétele hirtelen megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt

RTL Klub: Áder közelében ünnepelt a nemzetbiztonsági kockázat Naffa

Zaid Naffa tiszteletbeli konzuli tevékenységével kapcsolatban semmilyen kockázat nem vetődött fel. Ezt válaszolta az RTL Klub híradó kérdésére a külügyminisztérium, miután a nemzetbiztonsági átvilágítson korábban megbukott jordán diplomata a díszpáholyból nézte végig az Augusztus 20-i állami ünnepséget, Áder Jánostól néhány méterre. Zaid, a szerteágazó Naffa család budapesti feje Jordánia tiszteletbeli konzuljaként épített ki szoros kapcsolatot fideszes politikusokkal. Zaid Naffa tavaly lett igazán híres, amikor kiderült az FBI által is körözött – de 2017 januárjában elhunyt – szaúdi üzletemberrel, Gaith Pharaonnal együtt kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot. A szaúdi milliárdos kérelmét Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a Terrorelhárítási Központ átvilágításán akadt fenn a kockázatok miatt. Zaid Naffa már az első Orbán-kormány idején is kérte a magyar állampolgárságot, de akkor is elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

HVG: a német sajtó lebuktatta a magyar közszolgálati álhírgyárat

Egy hete Marie-Thérèse Kaiser nyilatkozott a magyar királyi tévének arról, hogy már nem mer Hamburg belvárosában kimenni az utcára. Csak az marad ki a riportból, hogy a megszólaló a Hamburgtól bő 50 kilométerre fekvő Rotenburg városka AfD-szervezetének az elnöke. A nyáron aztán több német sajtóorgánum is felkapta a témát, most az NDR forgatott róla egy hatperces beszámolót. A magyar érintettek megtagadták ebben a nyilatkozatot, de az egyik “német járókelőnek” álcázott AfD-politikus vállalta az interjút. Ebből kiderül, hogy fogalma sem volt arról a hamburgi házról, amely előtt a magyar választási kampányban horrorsztorikat mesélt, nem az adott kerületben él, sőt nem is a városban. Azért ott forgatott az M1-gyel, mert úgyis arra volt dolga. Egyébként a tudósító-szerkesztő hívására vett részt a forgatáson.

Privátbankár: az oroszok elvesztettek egy atomrakétát

Elkezdődött annak az atomrakétának a felkutatása, amelyet az orosz vezetés még hónapokkal ezelőtt veszített el – erősítették meg közvetlen források és az amerikai hírszerzés. A CNBC híre nyomán a Privátbankár azt írta: a tavalyi sikertelen teszt után tengerbe csapódott rakétát a Norvégiától északra eső Barents-tengerben kezdik kutatni. A nukleáris meghajtású töltetet három egység kutatja, ebből egy tudja biztonságosan kezelni a fegyver nukleáris részét. Putyin még márciusban mutatta be a világnak az új rakétákat, amely a hírek szerint bárhová képes eljutni a Földön, ennek ellenére még egyik tesztkilövés sem járt sikerrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.