2018. augusztus 25., szombat

"HÜLYESÉG VOLNA A NULLÁRÓL KEZDENI, HA TÖBB SZÁZ ÉV MUNKÁJÁT IS LEHET FOLYTATNI"

444
Szerző: HALÁSZ JÚLIA
2018.08.25.


A hétvégén negyedik alkalommal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált, a városból a természetközeli életbe kívánkozók éves találkozóját Zebegényben. Ez leginkább egy szakmai rendezvény, ahol önfenntartásról, környezettudatosságról, harmonikus és természetközeli életről lehet tanulni, de sok a zenei és gyerekprogram is.

A fesztivál autó- és szemétmentes, mindenkinek magával kell hoznia a saját edényeit, evőeszközeit, a zuhanyzókban is csak természetes alapanyagú szappanokat lehet használni. A forgácsos wc-nek köszönhetően a négy nap alatt rengeteg komposztalapanyagot is termelnek a fesztiválozók.

A gyüttment eredetileg egy elég negatív kifejezés, a más vidékről betelepült idegenre használták. Megkérdeztük a fesztivál szervezőit, hogy mit jelent ez a szó nekik.

Harazin Dorka: Mi úgy gondoljuk, hogy a gyüttmentek nagyon bátor emberek, akik mernek változtatni, akik vagányan belevágnak abba, hogy vidéken újrakezdjék. Ugyanakkor fontos az alázatosság és a humorérzék is, hogy tudjunk nevetni magunkon. Ezen a fesztiválon pont az a lényeg, hogy

ne a rózsaszín ködöt erősítsük, hogy ha vidékre költözöl, akkor megváltozik az életed és minden jó lesz. Vidékre költözni tök egyszerű, de ott megélni és ottmaradni, az nehezebb, szeretnénk ebben kicsit segíteni.

Csatlós Regina: Ahogy egyre többen vagyunk, ahogy egyre többeket megismerünk és mi magunk is változunk, úgy maga a fesztivál is átalakul, de alapvetően az volt a cél, hogy az alternatív életmódban gondolkodó embereket hozzuk össze. Nehéz hiteles tudásra szert tenni, mert elszeparálva élünk egymástól. Azt vettük észre, hogy minden sokkal könnyebb lenne, ha találkoznánk és elmondanánk egymásnak a tapasztalatainkat. Mindenki a saját útját, mi működik és mi nem, ez segíthet mindannyiunknak több fájdalmas zsákutcát elkerülni. Mi sem abban hiszünk, hogy teljesen el kell fordulni a társadalomtól és megmutatni, hogy mindent elő tudunk állítani magunknak.

HD: Legalábbis nem azt mondjuk, hogy mindenkinek ezt kellene csinálni. Persze van, akit ez tesz boldoggá.

CsR: Igen, de ez nagyobb léptékben nehezen elképzelhető. Az én receptem most úgy néz ki, hogy szeretnék minnél több dolgot megtermelni magamnak, ami jól esik és belefér az időmbe, de nem akarok teljesen önellátó lenni. Viszont azt el tudom képzelni, hogy vannak hozzám hasonló jó szomszédaim, akikkel együttműködünk, és együtt létrehozunk egy rendszert, ami enyhíti a pénztől való óriási függőséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.