2018. augusztus 25., szombat

INGATLANSZÜRET A SZŐLŐBEN

ALAPBLOG
Szerző: COMMENT
2018.08.24.


Már fel sem figyelek azokra a szalagcímekre, tolakodó felkiáltásokkal tűzdelt újsághírekre, melyek arról szólnak, hogy szárnyal az ingatlanpiac, egekben vannak az ingatlanárak, meg hogy egyébként is mennyire jó befektetés a ingatlan – a napokban azonban érdekes nyilatkozatot, panaszos mondatokat olvastam a balatonfelvidéki szőlőterületek kapcsán az ottani szőlőművelőktől, mert a gyönyörű panorámás Balatonra néző szőlőkben (állítólag illegálisan) sokszor „kastélyszerű” villákat építenek nyaralónak vagyonos befektetők (ide kattintva olvashat a részletekről).

A szőlőtulajdonosok találkozót is kezdeményeztek az agrárminiszterrel ezügyben, az egyik nyilatkozó abban látja a megoldást, hogy az építkezőknek „legyen kötelező több hektár művelendő területet is vásárolni”.

Érdekes ez a helyzet, hiszen a szőlőtulajdonosok inkább nyertesei az ingatlanpiaci áremelkedésnek, ugyanis területeik nagymértékben felértékelődtek, igaz, nem a szőlőművelésnek köszönhetően, hanem csak azért, mert földjeik olyan helyen vannak, amelyek a szőlőművelés mellett alkalmasak például kiváló panorámájú nyaralók létesítésére is.

Valójában elég gyakori ez a jelenség, de azért ezeket a panaszokat akkor is meglepődve hallgattam. (Bizonyos vélemények szerint túl naiv vagyok, ezek valójában nem is panaszok, hanem értékesítési szándékok.)

Egyébként hasonló történetért nem is kell messzire menni, ha kinézek az alapkezelő irodájának ablakán (Budapest, Alkotás utca 50.), a budai domboldalakra látok. Ezeken a dombokon Buda visszafoglalása után újraindult a szőlőtermesztés, melyet a kb. 130 évvel ezelőtti filoxéra járvány végzett ki.

A kipusztult szőlők helyére azonban már csak kevés helyen telepítettek újra szőlőt, elkezdődött az a folyamat, mely most a Balaton-felvidéken zajlik. Felmentek az árak a környéken, nyilvánvaló lett, hogy építési telekként értékesebbek a területek, így az akkori szőlők helyén ma családi házak és társasházak vannak, az egykori szőlőültetvényeknek pedig nyoma sincs már, és biztosak lehetünk benne, hogyha a filoxéra nem végzi el a „feladatát”, akkor sem maradtak volna meg a szőlők. A Balatonnál is valami ilyesmi várható, bele kell törődni a nyilatkozóknak, hogy a szőlőművelést kiváltja majd más gazdaságosabb tevékenység, ami nyilván nem tetszik a szőlő szerelmeseinek. (Egyébként nekem sem tetszik, de ez van.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.