2018. augusztus 26., vasárnap

ISMÉT AZ ARCUNKBA HAZUDNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.26. 


Van tanárhiány, vagy nincs tanárhiány? Ez a kérdés sokakat foglalkoztatott az elmúlt hetekben, kiváltképp most, hogy a szeptemberi tanévkezdés egyre közelít. A szakma szerint sok tanár hiányzik pár héttel az iskolakezdés előtt, a Klebersberg Központ vezetője mégis mást állít. Hogy kinek van igaza? Attól tartok, sokan sejtik a választ. Elég csak a tavalyi évre gondolni, amikor Rétvári Bence, majd később Balog Zoltán is viccnek, lejárató szándékú hírgyártásnak nevezte azokat az értesüléseket, miszerint iskolák tucatjai küzdenek súlyos tanárhiánnyal. Hónapokon keresztül bizonygatták, hogy csak lokális, helyi problémákról van szó, nem országos szintű a tanárhiány, mégis akadt nem egy olyan iskola, melynek diákjai tavaly nem láttak fizika vagy épp matek szakos tanárt.

Megy persze az elmúltnyolcévezés is, hiszen valakit mégis felelőssé kell tenni a kudarcért, ez azonban valahogy mégsem oldja meg a problémát. Az Orbán-kormány viszont nem tétlenkedik, ugyanis hatalmas változtatásokat léptet életbe az új Nemzeti alaptanterv bevezetésével, amely olyan titkos, hogy a szakma sem tud róla semmit. Vagyis a kormány úgy állt neki a Nemzeti alaptanterv összefércelésének, hogy nem egyeztetett a szakmával. Nekik nincs szükségük holmi fránya szakmai iránymutatásra, megoldják azt azok a politikusok, akinek egyébként lehet, hogy az égvilágon semmi közük nincs az oktatáshoz. Ez mondjuk eddig sem volt gond, hisz az EMMI élén éveken keresztül egy református lelkész állt. Lett is nekünk nemzeti hittan és etika óránk, amelyre egyébként óriási szükség volt.

A magyarországi tanárhiány egyik okát a hihetetlenül alacsony fizetések adják. Ki akarna ugyanis úgy tanár lenni, hogy a fizetése legjobb esetben is csak a lakbér kifizetésére lesz elég? Miközben a lakhatási költségek megsokszorozódtak országszerte, a fizetések semmilyen mértékben nem követték ezt az emelkedést. A tanárok sem kivételek ez alól. Aki beszél idegen nyelve(ke)t, esetleg elegendő tudást szerez informatika terén, hülye lenne alamizsnáért tanárnak menni. Megteheti, hogy multinak dolgozva több százezres fizetést kap, vagy pedig ha ettől nagyratörőbb vágyai vannak, akár a külföldre utazás mellett is dönthet. Egy friss diplomás tanárt egyszerűen képtelenség itthon tartani azokkal a fizetésekkel, amivel a kormány megpróbálja kiszúrni a szemüket. De ha nem is menekülnek külföldre a fizetések láttán, akkor is csak elenyésző számban helyezkednek el szakmájukban, érthető módon. Az sem véletlen, hogy a tanárok átlagéletkora közel 47 év, egyre öregszenek és nincs utánpótlás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.