2018. augusztus 28., kedd

KÖNNYEN VISSZANYALHAT AZ OLASZ FAGYLALT ORBÁN VIKTORNAK, PEDIG NAGYON AKARNÁ AZ ÚJ POPULISTA EGYSÉGET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.08.28.


Hiába a borul ma össze Matteo Salvini és Orbán Viktor, az olaszok valóban a migrációs nyomás ellen küzdenek, a magyar kormányfő viszont azért, hogy az fennmaradjon Európán.

Nyilván sok rajongó szívét melengette a hír, hogy a szabadságáról visszaértő Orbán Viktor mai első hivatalos programja egy munkamegbeszélés lesz Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, az Északi Liga vezetőjével. Az egyeztetést délután Milánóban tartják, utána sajtótájékoztatót is terveznek.

Persze arról már a kormánypropaganda kevéssé szólt, hogy a találkozó aligha két nagy formátumú uniós vezető érdemi együttműködéséről, mint inkább a migrációellenes populisták színpadias összeborulásra alkalmas showműsora lehet:

hacsak Orbán Viktor nem változtat korábbi álláspontján, s nem vesz át menedékkérőket Olaszországból.

Miközben ugyanis az Orbán-kormány szívesen felhasználná az Európai Unió legújabb keményfiúja szerepkörben feltűnt Metteo Savinit saját gyűlölet-hadjáratban, amellyel szavazóikat lázban, a magyar társadalmat pedig rettegésben tartanák, az olasz belügyminiszter saját belpolitikai érdekei mást diktálnak. Ráadásul Olaszország külpolitikai és biztonsági érdekei sem feltétlenül kedveznek Orbán vágyainak.

Miközben ugyanis Salvini és Orbán stábjai is a migrációt jelölték meg a munkamegbeszélés témájaként, teljesen egyértelműnek tűnik, hogy ez, mint arról írtunk, nagyon nehezen képezne egységfrontot Magyarország és Olaszország között.

Valójában ugyanis jelentősen csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma az elmúlt két évben, az olasz partokon is körülbelül tizedannyi embert regisztráltak idén év elején, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ettől függetlenül Olaszország ma is szinte egyedül néz szembe a menekültek tömegével tengerpartja révén, s az Európai Unió éppen Orbán Viktor és populista társai miatt képtelen hatékonyan fellépni ennek kezelésében. Holott az világosan látszik: a közös cselekvés valóban hatékony, hiszen elég csak arra gondolni, hogy

a menekülők nem az orbáni kerítés, hanem alapvetően az Európai Unió és Törökország között kötött, két évvel ezelőtti megállapodás eredményeként vannak jóval, százezres léptékben kevesebben, mint korábban
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.