2018. augusztus 27., hétfő

KÖZPONTI HÍRMŰVEK

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.08.27.


Ma reggel kissé borongós az idő, alacsonyan szállnak a sajtóviták és arra a hírre kellett ébrednem, miszerint centralizálni fogják a kormánymédiát, ami belátható következményekkel fog járni. Nem beláthatatlanokkal, azokon már túl vagyunk. Okos ember előre meg tudja mondani, milyen is lesz az a központosított mamutmédia, amit terveznek, és miről fog írni.

De miért központosítják? Röviden: azért, mert rájöttek, hogy sok csibész többet lop, mint kevés. Ha minden lakájmédium vezetője a maga feje után kötögeti a szerződéseket, elég sok pénz esik le neki a páncélozott szállítójármű platójáról, drága a mostani struktúra, nagyon drága – ahogy a 444 fogalmaz:

el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.

Nem untatom a nagyérdeműt a mostani állapotokkal, tény, hogy a kormánysajtó gépezete jelenleg valóban úgy megy, mint a gőzmozdony, abból is a jobbfajta – ha papírpénzzel fűtik. A teljes pályás dominanciának ára van, és elsősorban nem is a munkatársak bérezésére gondolok, az szimplán csak nem szerény, de még az a legkisebb kiadási tétel: igazából az kerül benne sokba, hogy milliárdos tételek tűnnek el hanyag, hűtlen kezelés, előnytelen szerződések miatt, vagy egyszerűen engedély nélkül kötnek üzleteket (ilyen volt a TV2 tízmillió eurós sportközvetítési jogvásárlása). A népszerűség pedig nem nő, a flotta fenyegetően és impozánsan nyomul ugyan a semmiből a semmibe, de maximum két csomó sebességgel, körülötte a független kis egységek valósággal cikáznak, egy tutaj vagy egy tolóhajó is állva hagyja a mai kormányflottát – borzalmasan alacsony a hatékonysága. Mondjuk ez a centralizálás után is így marad majd, mert az egy dolog, hogy most már minden vidéki napilapot meg fognak venni (szegény kollégák, szegény olvasók), tehát mindegyik teljesen egyformán fog kinézni, amint azt az eddigi gyakorlat már megmutatta, de ez nem változtat majd azon, hogy ember nem fogja elhinni, amit benne írnak, főleg, hogy betűazonosan fogják ismételni az M1 és az MTI híreit.

Az lesz benne, ami a tévében, rádióban.

Eszembe jut erről egy régi szovjet vicc:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.