2018. augusztus 31., péntek

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉS: JOGOK ÉS VALÓSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2018.08.31.


Elvben és a jog szerint az Európai Unió tagállamainak polgárai szabadon költözhetnek bármelyik uniós országba, ugyanakkor a gyakorlatban bőven akadnak diszkriminációs helyzetek – legalábbis ez derül ki az Európai Alapjogi Ügynökség legfrissebb jelentéséből. Meglehetősen érdekes történetek következnek.

A legutolsó adatok szerint 17 millió olyan uniós állampolgár van, aki jelenleg valamelyik másik uniós országban él. Felmérések szerint az uniós polgárok több mint fele szerint éppen a szabad mozgás az EU legnagyobb előnye.

A jog és a valóság ugyanakkor nem mindig fedi egymást 100 százalékosan – derül ki az alapjogi ügynökség (European Union Agency for Fundamental Rights - FRA) jelentéséből, mely elég sok konkrét példát felhoz arra, amikor az egyes tagállamok közvetve vagy közvetlenül diszkriminálják a másik tagállamból érkezőket például a munkavállalás, a különböző szociális támogatások terén.

Mint majd láthatjátok, ezen ügyek közül egyik-másik (legalábbis szerintem) elég jogosnak tűnik, de olyanból is akad jócskán, amikor kifejezetten szivatják a külföldieket.

A teljes jelentés (amit itt olvashat el az, akinek egy nyári napon nincs jobb dolga…) azt is megmutatja rengeteg eseten keresztül, hogy az egyes országok bíróságai miként értelmezik eltérően az uniós törvényeket, legyen az például a családtag jogi meghatározása, vagy éppen a szociális juttatások megítélése.

Mindez persze alapvető hatással lehet az egyének és családok életére, a karrierjükre, az általános jólétükre vagy akár a szavazati joguk gyakorlására. Összességében tehát hatással van arra, hogy tényleg teljes mértékben élhetnek-e az unión belüli szabad mozgás kínálta előnyökkel.

Utóbbi esetében gyakorlatilag majdnem minden tagállamnál akadnak problémák – jelzi a jelentés, amely szerint ezen a téren még rengeteg tennivaló lenne.

Nem ez az első dokumentum, ami rávilágít az ilyen típusú nehézségekre, az Európai Bizottság és az Európai Parlament több jelentése is jelezte, hogy a tagállamok polgárainak nem ritkán nehézségekkel kell szembenézniük, amikor a szabad mozgás jogával szeretnének élni.

Az FRA mostani jelentése mind a 28 tagállam gyakorlatát vizsgálta. Az alábbiakban pár érdekesebb sztorit emeltem ki ezek közül az általam leginkább fontosnak tartott területekről.
..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.